Ožujak 31, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Zelena čistka”: Hrvatska u subotu čisti okoliš

Zelena-cistka-Hrvatska-u-subotu-cisti-okolis_ca_large

U subotu, 18. travnja, volonteri iz cijele Hrvatske zajedničkim snagama čistit će otpad iz okoliša, a zbog najave lošeg vremena neki gradovi i općine odlučili su odgoditi akciju za sljedeći vikend

U sklopu nacionalne kampanje »Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš«, u subotu, 18. travnja, po četvrti puta volonteri iz cijele Hrvatske zajedničkim snagama čistit će otpad iz okoliša.

Zbog najave lošeg vremena neki gradovi i općine odlučili su premjestiti akciju za sljedeći vikend, ali otpad će se čistiti u Zagrebu, Zadru i Dubrovniku, doznaje se u udruzi Žmergo, koordinatoru te akcije za Hrvatsku.

Zasad se akcija čišćenja odgađa u Lepoglavi, Plitvičkim jezerima, Osijeku, Nijemcima, na nekim lokacijama u Primorsko-goranskoj županiji, među ostalim i u Rijeci.

Zamjenik ministra zaštite okoliša Hrvoje Dokoza, sudjelovati će u Zelenoj čistki u 9 sati na lokaciji Gornji Lukšić na zagrebačkom Črnomercu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sudjelovat će u Zelenoj čistki i u Dječjem vrtiću Petar Pan zasadit će čempres.

U Zagrebu će se čistiti i Medvednica te divlji deponiji na području cijelog grada. Između ostalih, prijavljene su dvije lokacije u Blatu ispod savskih nasipa, područje ispod mosta Mladosti, dio naselja Špansko, izletnička staza iznad Lukšića, planinarska staza broj 24, Jankomir, Brestovačka cesta te Kozjak.

Zelena čistka dio je akcije World Cleanup 2012. i globalnog pokreta ‘Let’s do it!’, a ove će godine okupiti 112 zemalja i više milijuna građana.

Iz udruge Žmergo, koordinatora te akcije za Hrvatsku, ističu kako je »Zelena čistka« pokazala da je problem otpada i divljih odlagališta u Hrvatskoj velik, a u nekim sredinama po četvrti puta čiste se iste lokacije.

Cilj »Zelene čistke« je ukazati na problem otpada i osvijestiti građane o njihovoj ulozi u rješavanju tog problema. Akcijom se želi potaknuti građane na odgovornost koju imaju pri stvaranju i odlaganju otpada.

U protekle tri godine gotovo 150.000 volontera izdvojilo je svoje vrijeme, energiju, ponekad i novac, za društveno dobro. Ujedno, Zelena čistka je pravi primjer dobre prakse međusektorske suradnje, jer volonteri bez podrške javnih službi ne bi mogli odraditi cijeli posao, kažu u udruzi Žmergo.

Prva akcija provedena je u Hrvatskoj 2012., sa 41.558 volontera, kada je skupljeno 3.746 tona otpada, druga 2013., sa gotovo 50.000 volontera, kada je skupljeno 3.918 tona otpada, a treća Zelena čistka provedena je 2014., sa preko 52.000 volontera, kada je skupljeno 4.800 tona otpada.

Svi građani pozvani su da se pridruže čišćenju otpada iz okoliša

Izvor: novilist.hr

About The Author

Related posts