Lipanj 05, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Zajc” u gostima: “Predsjednice” u Beogradu, “Bolero” u Slavonskom Brodu

Bolero- Andonis_ Anca Zgurić,  Emanuel Amuchástegui, Nika Lilek

 Članovi ansambala Hrvatske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca uskoro će svoje predstave izvesti na gostovanjima.

Tako će predstava „Predsjednice” Wernera Schwaba u režiji Bojane Lazić i produkciji Hrvatske drame u četvrtak, 21. veljače 2019. gostovati u Ateljeu 212 u Beogradu.

I u beogradskoj će izvedbi nastupiti tri vrhunske glumice koje briljiraju u svojim ulogama: u ulozi Grete nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak, u ulozi Erne Tanja Smoje, dok će ulogu Mariedl igrati gošća Katarina Bistrović Darvaš.

Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak, Tanja Smoje
image-155414

Iščašen pogled na, podjednako, i ružnoću i ljepotu suvremenog svijeta, u „Predsjednicama” na scenu dovodi tri lika Ernu, Gretu i Mariedl, čistačice našeg smeća, ali i naše nečiste savjesti. Tragične i komične istovremeno, antijunakinje na trenutak banalne i okrutne, ali onda zatim ponižene, usamljene i prestravljene životom koji ih je možda izdao ili su one izdale njega.

Tanja Smoje, Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak
image-155415

Tanja Smoje i Olivera Baljak
image-155416

Predstava je premijerno izvedena 28. svibnja 2018, u godini obilježavanja 60. godišnjice rođenja Wernera Schwaba.
Redateljica „Predsjednica” Bojana Lazić i dramaturginja je Olga Dimitrijević autorice su adaptacije teksta. Autor glazbe je Vladimir Pejković, scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević, dok je oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Balet gostuje u Slavonskom Brodu, na 16. Danima plesa Mije Čorak Slavenske, gdje će se 23. veljače 2019. u sklopu Gala večeri na kojoj će nastupiti baletni ansambli sva četiri hrvatska nacionalna kazališta, predstaviti „Bolerom“ Andonisa Foniadakisa.

Bolero, Nika Lilek
image-155417

Foniadakisov „Bolero” na glazbu najpoznatijeg od svih bolera, onog Mauricea Ravela premijerno je izveden 9. studenoga 2018. u okviru baletnog projekta „4 bolera“ kada je oduševio i publiku i kritiku. Naime, Foniadakis je repetitivnost ritma prenio na trampoline, a petero izvođača  upravo zbog toga ima vrlo zahtjevan i težak zadatak izvedbe u zadanom ritmu odnosno savršeno sinkroniziranog poskakivanja i plesa na malom trampolinu kojim redovno zadivljuju publiku.

Bolero, Ali Taobbuch
image-155418

„Bolero“ plešu članovi riječkog Baleta Nika Lilek, Emanuel Amuchástegui, Ali Tabbouch, Michele Pastorini i Laura Orlić. Scenografiju potpisuje Petra Pavičić, kostimograf je Anastasios Sofroniou, a svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha.
„Bolero“ je izveden kao predprogram  Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture te istodobno i kao najava cjelovečernjeg baleta ovog slavnog koreografa grčkog podrijetla i međunarodne karijere na programu EPK i riječkog HNK 2020. godine.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts