Srpanj 19, 2018

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Zajc Stand Up” Borka Perića: Terapija smijehom u Riječkim ljetnim noćima

Borko Perić, Anastazija Balaž, Dean Krivačić, Jasmin Mekić

„Zajc Stand Up“, projekt Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, će u Arheološkom parku Principij, u sklopu 14. Riječkih ljetnih noći, kako je najavljeno na konferenciji za novinare, pretpremijerno igrati 13. srpnja, premijerno 14. srpnja, a reprizno 15. srpnja 2017. u 21:30 sati,  u režiji jednog od ponajboljih komičara hrvatskog glumišta, Borka Perića. Igraju glumci Hrvatske drame Anastazija Balaž, Jasmin Mekić i Dean Krivačić. Skladatelj je Mario Knezović (frontmen grupe Zoster), a suradnica za kostime je Manuela Paladin Šabanović.

Anastazija Balaž
image-100435

Anastazija Balaž

Intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare govorio je o tijeku pregovora s Borkom Perićem koji je oduševio maestralnom ulogom prigodom gostovanja predstave  Jazavac u Kerempuhu u prosincu 2015. nakon čega se javila ideja o suradnji. Rezultat pregovora je autorski projekt i popularna ali iznimno zahtjevna forma – stand up.

Jasmin Mekić
image-100436

Jasmin Mekić

“ Da mi je netko prije par godina rekao da ću režirati u HNK Ivana pl. Zajca, rekao bih mu da je lud. No, nije trebalo dugo da netko poludi, pozove me upravo u Rijeku i ponudi mi režiju. Naoko jednostavnost forme koju stand up posjeduje, otkriva svu njezinu zahtjevnost i ozbiljnost. Pronaći ključ za humor, smijeh i dobru suigru glumaca s publikom je svakako najteži zadatak. Zadatak je još teži, budući da sam se prvi put sa scene spustio u prazno gledalište u kraljevstvo redatelja“, riječi su Borka Perića. Kazao je i  kako je „Zajc Stand Up“  za njega bilo zanimljivo i inspirativno putovanje. „Forma stand up-a zapravo ne podnosi režiju, teško je u njoj postaviti svoj rukopis. Nisam se niti htio odmicati od forme koja je dinamična i koja bez improvizacije, publike i bez kontakta s publikom ne postoji. Očekuje se, naravno, komentiranje, „ubacivanje“ publike kojoj se glumci doista izravno obraćaju. Odabrao sam za  Anastaziju, Jasmina i Deana, troje vrhunskih glumaca koji svojim šarmom, inteligencijom i duhovitošću imaju snagu i moć stati pred publiku i povesti je putevima  glumačke ludosti i mudrosti”, rekao je Perić. Dodao je kako je zapravo riječ o monodrami s tri glumca s obzirom da svatko od vrhunske glumačke trojke ima svoj solo iskaz. Tekstovi su nastajali iz vlastitih i tuđih stvarnih životnih situacija, ima i istine i fikcije, kako je kazala Anastazija Balaž koja je primjerice ispisala pola bilježnice, dok je Dean Krivačić sve „imao u glavi” . Perić je potom njihov materijal oblikovao u formulu stand up-a i kako kažu glumci „sve je postalo skup poanti”.

Dean Krivačić
image-100437

Dean Krivačić

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić istaknula je kako se na stand up valjalo odvažiti, odvažiti na nešto što se na prvi pogled čini jednostavnim, a zapravo je prilično teško – nasmijati publiku. „Anastazija Balaž, Jasmin Mekić i Dean Krivačić u petak će vam se predstaviti u jednom sasvim novom izdanju, u formi stand up-a koja iziskuje prilično veliko glumačko umijeće, koncentraciju, a s obzirom na svoju otvorenost i direktnost, i jedno sasvim specifično umijeće – umijeće improvizacije. Na tom putu vodio ih je Borko Perić, zaista majstor komike s dugogodišnjim glumačkim stažom komičara, prije svega u svom matičnom zagrebačkom Satiričkom kazalištu „Kerempuh”. U Rijeci se po prvi put okušao u režiji. Slušajući ga kako na probama daje upute glumcima, bez sumnje je riječ o znalcu koji jako dobro poznaje mehanizme komičnog, a uz to je i beskrajno kreativan.”

Petorka Zajc Stand Up-a priprema tri noćne terapije smijehom u povijesnom okruženju u samom središtu grada!

Zbog velikog zanimanja publike, napomenimo i kako će prilika za smijeh biti mnogo jer će Zajc Stand Up biti i dio nove sezone Hrvatske drame 2017/2018.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts