Veljača 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Vrhunski izvođači klasike oduševili Zagrepčane na Dolcu

Ladislav Vrgoč i Davor Reba

Otvorena mini-sezona klasike na Opatovini

‘Iznimno smo zadovoljni uspjehom otvaranja naše mini- sezone, a posebno odazivom publike na otvorni koncert uprkos vremenskim neprilikama. Nama i našim kolegama to daje dodatni entuzijazam za projekt glazbene škole za odrasle, ali i stavlja nas prema posjetiteljima u obvezu izvođenja doista vrhunskog programa – na uzajamno zadovoljstvo’, naglašavaju organizatori.

Dvodijelnim koncertom u četvrtak navečer uspješno je otvorena ‘Glazba na kvadrat’ – mini-sezona vrhunske klasične glazbe na zagrebačkoj Opatovini, koja okuplja najbolje domaće izvođače klasične glazbe na ukupno osam za posjetitelje besplatnih koncerata. U prvom dijelu večeri posjetitelji, koji su uprkos najavi moguće kiše ispunili Trg Petrice Kerempuha (terasa art caffea Potepuh), uživali su premijerno izvedenom aranžmanu prepoznatljivih klasičnih melodija koje je izveo impresivan ansambl vrhunskih izvođača:

Renata Penezić, prva flautistica Zagrebačke filharmonije; Branko Mihanović, naš svjetski proslavljeni oboist; Davor Reba, prvi klarinetist Zagrebačke filharmonije; Tomislav Vasilj, profesor i gitarist međunarodne karijere; Borna Šercar, naš proslavljeni udaraljkaš; Marina Pletikosa, predavač klavira na Muzičkoj akademiji, Tanja Ruždjak, sopran, na početku međunarodne karijere; Ladislav Vrgoč, tenor međunarodne karijere, prvak HNK; Saša Nestorović, ikona hrvatske saksofonističke glazbe i profesor na Akademiji; Saša Borčić Reba, violinistica Zagrebačke filharmonije, i Jakov Kunjko, student Muzičke akademije. Uz Jazzianu Croaticu u drugom dijelu večeri gostovala je pak Ana Lice, naša vrhunska sporanistica.

Sjajna interakcija izvođača i publike
Davor Reba i Ladislav Vrgoč, organizatori događanja, potom su se obratili publici pojasnivši njegovu pozadinu: naime, iza imena Glazba na kvadrat krije se veliki projekt glazbene škole za odrasle koji se u krugovima naših vrhunskih glazbenika priprema već nekoliko godina. Koncerti na Opatovini, koji kao izvođače okupljaju kremu domaćih klasičnih glazbenika, namijenjeni su tako prije svega njenoj promociji kroz neposrednu interakciju budućih profesora i polaznika – što je na otvornom koncertu u potpunosti uspjelo i izvođačima i publici.
‘Iznimno smo zadovoljni uspjehom otvaranja naše mini- sezone, a posebno odazivom publike na otvorni koncert uprkos vremenskim neprilikama. Nama i našim kolegama to daje dodatni entuzijazam za projekt, ali i stavlja nas prema posjetiteljima u obvezu izvođenja doista vrhunskog programa – na uzajamno zadovoljstvo’, naglašavaju organizatori.

nestorović
image-21278

Slijedećeg četvrtka nova glazbena poslastica
U drugom dijelu večeri posjetitelji su uživali u također vrhunskom glazbenom doživljaju muziciranja sastava Jazziana Croatica, koji je u jazz maniri ‘preispitao’ prepoznatljive klasične melodije Wagnera, Verdija i Brittena. Na kraju događanja posjetitelji i glazbenici družili su se u opuštenoj atmosferi caffea, što je za neke ujedno bio i uvod u njihovo buduće zajedničko muziciranje, jer je škola Glazba na kvadrat koncipirana na dva važna temelja: savladavanju tehnike sviranja na instrumentu (ili tehnike pjevanja), a potom i internim i javnim koncertima samih polaznika.
klasika na opatovini
image-21279

Slijedećeg četvrtka (21. svibnja)posjetitelji će pak moći uživati u programu pod nazivom ‘Od saksofona do zvijezda’ kojeg je pripremio Saša Nestorović, a koji uključuje skladbe Claude Pascala, Herbie Hancocka, W.A.Mozarta, D.Detonia i dr., kao i u solističkim nastupima naših vrhunskih klasičnih glazbenika. ‘Uvjereni smo da je ovakav pristup inspirativan, i da će naši gledatelji kroz neko vrijeme svoje stečeno glazbeno umijeće pokazati na koncertima na mnogim lokacijama u Zagrebu, ali i Hrvatskoj. Glazba će se učiti i izvoditi na radost polaznika i sugrađana, a naš je cilj da projekt nadživi svoje pokretače – i ostane trajna kulturna i umjetnička vrijednost Hrvatske’, zaključuju organizatori.
Više o programu ‘mini sezone vrhunske klasike’ možete pronaći na Facebook stranicama partnera projekta – art caffea Potepuh, kao i same Glazbe na kvadrat.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts