Kolovoz 14, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

U sjećanje na Matiju – ‘Benjamin’ i ‘Djeca tranzicije’ u Dokukinu KIC

Matija Vukšić_SBP

Početkom studenog napustio nas je Matija Vukšić, novinar, scenarist i filmski redatelj, autor zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca (BenjaminIrokezDjeca tranzicije) i kratkih igranih filmova (Goranova ulicaČistačica). U sjećanje na Matiju i njegov rad u nedjelju, 8. prosinca u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC prikazuju se dva filma s kojima se pozicionirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije.

Kratkometražni film Benjamin (2009.) prikazan je na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu te je osvojio Grand Prix na Festivalu studentskog filma Early Bird u Sofiji. Filmska priča prati sedamnaestogodišnjeg Roma Benjamina. Benjamin je državni je prvak u geografiji koji nije zadovoljan životom u romskom okruženju i pokušava pronaći način kako da ga prihvate svi ostali. Njegovi roditelji, Jehovini svjedoci, naglašavaju da je njihov sin uspješan zahvaljujući religiji i Bogu. Benjamin se s njima ne slaže, kao ni u mnogim drugim stvarima. Oni ne odobravaju njegovu posvećenost i bavljenje hip-hopom, ali u plesu Benjamin vidi priliku da se dokaže svima.

 

Matija Vukšić_SBP
image-178295

 

Slijedi dugometražni dokumentarac Djeca tranzicije (2014.) za koji je filmski kritičar Jurica Pavičić svojedobno napisao: „društveno najvažniji domaći naslov sezone, i to ne samo kad su posrijedi dokumentarni filmovi… lakmus društva koje je iz korijena iskvareno.“ Film je to o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost. David, Natalija, Lana i Marta djeca su koja odrastaju unutar različitih obitelji. Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost. Film je između ostalog prikazan na filmskim festivalima u Motovunu, Sarajevu, Beogradu, Puli i Ljubljani.

Uvodnu riječ prije projekcije održat će redatelj Robert Zuber, a ulaz je slobodan.

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts