Veljača 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Torres’ Whisperer sinoć u Zagrebu oduševio koncertom na povijesnoj gitari staroj 200 godina

Zlatko Josip Grgić

Zlatko Josip Grgić, više nije nepoznato lice javnosti, ali ni struci koja ga je sinoć s velikom dozom interesa došla poslušati na njegovom samostalnom koncertu u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U sam uvod u koncert s nekoliko lijepih riječi i podataka iz Zlatkove biografije uveo nas je Milan Majerović Stilinović, dok su se kasnije tijekom koncerta kao govornici pridružili i profesor Hrvoje Grgić, ali i redatelj spota Cinema Paradiso - Voljen Grbac.

Zlatko Josip Grgić
image-152960

Zlatko sa svojih 17 godina, ostvario je takve uspjehe koji su, usudit ćemo se reći, tek snovi njegovim puno starijim i iskusnijim kolegama. Naravno okolnosti i prilike koje su mu se našle na putu njegove već tako bogate karijere, samo su pomogle dodatno pogurati njegov izniman talent, koji je u toj kombinaciji došao do pravih slušača klasične glazbe, do pravih i istinskih zaljubljenika u klasičnu glazbu koji su prepoznali kakav se talent krije u ovom mladom umjetniku, geniju.

To su prepoznali i Španjolci koji su ga prozvali Torres’ Whisperer.

Zlatko taj nadimak nije shvatio kao dodatno opterećenje, već kao motivaciju i dodatni poticaj da bude još bolji i još kvalitetniji u onom što radi, a tehnikom kojom to radi dodatno se svrstao među rijetke, ako ne i jedine u svijetu.

Zlatko je već od najranije dobi okružen je najboljim svjetskim gitaristima kao što su Leo Witoszynskyj, Tommy Emmanuel, Edin Karamazov, a podučava ga njegov otac profesor gitare Hrvoje Grgić. Zlatko u svojim nastupima stavlja naglasak na emociju, autentičnost i izražajnost te nastavlja tradiciju stare španjolske, katalonske škole koja vodi preko profesora Lea Witoszynskoga i Luise Walker direktno do velikog gitariste Miguel Llobeta, učenika Francisca Tarrege.

unnamed (2)
image-152961

Redovito nastupa na svečanim koncertima srednje glazbene škole “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu koju redovito pohađa, a početkom 2017. godine osvojio je na natjecanju „dr. Jovan Jovičić“ u Novom Sadu – Distinction Award, dok je krajem iste godine nastupio u suradnji s poznatim restauratorom Gabriele Lodijem u Muzeju violina u Cremoni, povodom 200. godišnjice rođenja Antonia de Torresa, na otvorenju izložbe Torresovih gitara.

Nakon toga snimio je Serenatu Espanolu J. Malatsa za španjolsku televiziju koja priprema dokumentarni film o Antoniu de Torresu u kojemu sviraju najveći svjetski gitaristi.

U proljeće 2018. snimio je videospot u Veneciji s kompozicijom Ennija Morriconea „Cinema Paradiso“.

Početkom prosinca održao je uspješan koncert u Barceloni na Torresovoj gitari „La Invencible“ (nepobjediva) koju je sam Torres tako nazvao i koja je uvrštena u nacionalna blaga Španjolske kao jedina gitara. Tada su ga Španjolci prozvali Torres Whisperer (šaptač Torresa). Krajem ožujka, točnije 31. 3. 2019. Zlatko Josip Grgić će održati koncert u kripti crkve Sv. Petar u Beču na Toressovoj gitari „La Invencible“ i to će biti prvi puta da će gitara napustiti Španjolsku i tim koncertom će povezati španjolsku i bečku školu gitare koju su prvi povezali Miguel Llobet i Luisa Walker. 1924. godine Miguel Llobet za Luisu Walker donosi iz Madrida gitaru koju je napravio Santos Hernandez. Luisa Walker predaje tu gitaru svom učeniku Leu Witoszynskom, koji ju daje Zlatkovom ocu, a otac Zlatku te danas on svira na toj gitari – a ona predstavlja materijalizaciju te povijesne tradicije i međusobnog utjecaja dviju gitarističkih škola.

Transport pod posebnom pratnjom i zaštitom

Nacionalno blago Španjolske na sve Zlatkove koncerte dovodit će se pod pojačanom pratnjom i zaštitom, a čak ni sam Zlatko kao ni organizatori koncerta neće smjeti znati detalje oko transporta ovako vrijedne španjolske baštine.

Zlatko Josip Grgić svira na gitari Antonia de Torresa iz 1890. godine.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

 

About The Author

Related posts