Rujan 21, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Sudionici biciklijade Ride4Women stigli iz Antene u Zagreb

Ride4 Women 3

Vruća ljetna nedjelja na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u znaku je zajedništva, humanosti i jedinstvene sportske avanture. Sudionici najveće eurpske edukativne biciklijade Ride4Women stigli su iz Atene u Zagreb kako bi naše sugrađane educirali o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Tijekom sedme europske stanice na zagrebačkom glavnom trgu, brojni zainteresirani prolaznici tako su iz prve ruke mogli saznati stručne savjete najuglednijih zdravstvenih stručnjaka iz Austrije, Grčke, Engleske, Litve, Poljske, Njemačke i Češke.

Ride4Women7
image-165333

“Od 2014. godine sudjelujem u akcijama vezanim za podizanje svijesti o raku vrata maternice. Tada smo vozili od Austrije do Španjolske. U početku su organizacije bile manje, i bilo je puno manje liječnika sudionika u bicikliranju, no tek danas u Zagrebu primjećujem kako smo tijekom zadnjih pet godina zaista utjecali na puno veći odaziv, a u svakom gradu uključuju se i gradske vlasti koje dodatno utječu na razinu važnosti akcije. Naš cilj je motivirati žene na redovite odlaske na ginekološke preglede, te razviti svijest o važnosti cijepljenja djece protiv HPV-a”- izjavio je biciklist dr. Rene Laky, ginekolog i onkolog iz Austrije.

Ride4Women 5
image-165334

Na 1537 kilometara dugačkom putu koji uključuje devet europskih gradova, zagrebački glavni trg sedma je stanica ove jedinstvene biciklističke avanture. Javnozdravstvena akcija Ride4Women započela je u Ateni, a sudionici su prošli kroz kroz Skopje, Tiranu, Podgoricu, Sarajevo, Banja Luku. Nakon druženja u Zagrebu, biciklisti su kroz Ilicu, Aleju Bologne te čvor Jarek krenuli put Maribora, a potom slijedi finalni cilj u Grazu.

Rene Laky, Mario Puljiz, Damir Eljuga, Milan Bandic
image-165335

“Od raka vrata maternice godišnje oboljeva oko tristo žena, od toga nažalost sto žena godišnje umre. To je jako velika smrtnost. Ako se uzima prosjek, Hrvatska se nalazi u sredini sustava vrijednosti statističkih podataka na razini Europske unije. No, mi smo država koja zahtjeva brigu za svakog pojednica jer smo izrazito demografski načeti i borba za svaku osobu je imperativ kojega se trebamo držati. Najefikasniji i najjednostavniji način borbe protiv raka vrata maternice je prevencija. Ona najmanje košta, a uključuje edukaciju, razgovore i preventivne preglede koji mogu otkriti stadij bolesti u trenutku kada je ona apsolutno izlječiva.”- izjavio je zaključio je glavni organizator doc.dr.sc. Mario Puljiz, dr.med., voditelj odjela za ginekološku onkologiju Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice.

Dr. Mario Puljiz
image-165336

Ovaj hvalevrijedan projek podržali su i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik ministra zdravstva, dr. Mate Car, bivši ministar zdravstva i saborski zastupnik dr. Siniša Varga, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ivana Portolan Pajić, dr. med. te brojne osobe iz društvenog života.

Dr. Damir Eljuga 2
image-165337

“Ovom edukativnom akcijom “Bicikliraj, rak vrata matrenice preveniraj” nastojimo podsjetiti na prvom mjestu naše žene o važnosti cijepljenja protiva HPV-a i ginekoloških pregleda u prevenciji raka vrata maternice  naglasio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Damir Danolic, Mario Puljiz, Damir Eljuga
image-165338

Piše M.T Foto Lukša Marotti

About The Author

Related posts