Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Škori zabranili pjevati zato što je Thompsonov kum

skoro_7

Iz HKUD-a Vladimir Nazor Sombor kažu kako su Škori otkazali nastup da spriječe eventualne probleme, a u dogovoru s policijom Grada Sombora

Miroslav Škoro u Srbiji, čini se, nije poželjan. Popularni hrvatski pjevač početkom lipnja trebao je nastupiti u Somboru u sklopu emisije “Lijepom našom”, koja se u Somboru snima na inicijativu Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Vladimir Nazor” Sombor i uz potporu Grada Sombora. No nastupiti neće.

Srbija ili Somalija?

Kako doznajemo, otkazivanje Škorina nastupa zatražili su sami organizatori, i to zbog sigurnosnih razloga. Iako smo ove informacije dobili iz više izvora, urednik i voditelj emisije Branko Uvodić cijelu je priču nazvao “običnim glasinama”. – Škoro nije ni trebao nastupiti u Somboru – tvrdi Uvodić i dodaje: – Ljutit je na HRT jer mu televizija nije snimala koncert u Lisinskom sredinom veljače. Po meni, ima pravo što se ljuti. Trebao je nastupiti i u Iloku, no nije htio dati svoj obol. Stoga ga nismo ni zvali u Sombor .

Miroslav Škoro tvrdi sasvim drukčije. Kaže da je dva puta razgovarao s Uvodićem, a ima i SMS poruku u kojoj piše kad je i gdje proba za nastup.

– Kada me Uvodić nazvao drugi put, kazao mi je kako je zbog sigurnosnih razloga bolje da ne idem u Srbiju. Moram priznati da mi je zbog toga jako neugodno. Danas u Hrvatskoj pjevači iz Srbije redovito nastupaju, a među njima ima i onih koji su se za vrijeme rata fotografirali u četničkim uniformama. Oni nisu nikad imali problema, a ja nisam dobrodošao u Srbiju – kazao je Škoro i dodao kako mu je žao što ne može pjevati našima ljudima u Somboru, a ne vidi ništa loše ni u tome što je trebao pjevati “Ne dirajte mi ravnicu”, pjesmu koja je nastala 1989. Po njegovim riječima, ta je pjesma i bila najveći problem ljudima u Somboru, koji su na kraju poručili kako je bolje da ne pjeva kod njih.

– Uvodić mi je rekao da će HRT-ove kamione od granice do Sombora osiguravati policija. Kao da smo u Somaliji, a ne u zemlji koja je na putu prema Europi. Žalosno je kada se 20 godina nakon rata još uvijek moramo bojati kad idemo u Srbiju – kazao nam je razočarani Škoro.

Bolje spriječiti nego liječiti

Da Škoro nije dobrodošao, potvrdio nam je Mata Matarić, predsjednik Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Vladimir Nazor” iz Sombora.

– Nije bilo nikakvih prijetnji, ali smo u dogovoru s policijom i Gradom Somborom odlučili kako je bolje da Thompsonov kum ne dođe kod nas. Mi smo multietnička sredina, tu je čak 17 tisuća izbjeglica iz Hrvatske. Dovoljno je da se među njima nađe jedan koji može izazvati problem i gdje smo onda – pita se Matarić. Matarić nam je kazao i kako je on ponosan što jedino njegovo društvo u Srbiji ima ploču s hrvatskim predznakom, no isto tako nam je napomenuo da su na njegovu kuću u Somboru već dva puta letjele bombe.

– Neka gospodin Škoro prvo pjeva u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu pa onda može doći i u Sombor. Nadam se da će razumjeti da nismo htjeli probleme. I puno mi ga pozdravite jer smo lijepo surađivali kad je bio hrvatski konzul u Pečuhu – poručio je Mata Matarić.

Zanimljivo je da će se “Lijepom našom” 3. lipnja u Somboru snimati pod radnim nazivom “Mostovi kulture”. Sudjelovat će udruge iz Berega, Monoštora, Sonte, Plavne, Vajske i Bača, HKUD Vladimir Nazor i GKUD Ravangrad iz Sombora, ali bez najavljenog Miroslava Škore. Čini se da se neki kulturni mostovi tek trebaju izgraditi.
Izvor: vecernji.hr

About The Author

Related posts