Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Picassove ‘Žene iz Alžira’ prodane za vrtoglavi iznos

Aukcija

Ulje na platnu španjolskog slikara Pabla Picassa ‘Žene iz Alžira’, nastalo 1955. godine po motivima francuskog slikara Eugenea Delacroixa, prodano je u ponedjeljak u aukcijskoj kući Christie’s za 179,4 milijuna dolara (1,21 milijarda kuna) i time postalo najskuplje umjetničko djelo prodano na aukciji

Aukcijska kuća procijenila je ‘Žene iz Alžira (Verzija O)’ na 140 milijuna dolara, a početna je cijena telefonskim nadmetanjem zainteresiranih ponuditelja uvećana za 20 milijuna dolara.

Kupac živopisnog kubističkog djela, koji je ostao anoniman, u konačnici je platio 179,365 milijuna dolara, što uključuje i 12-postotnu naknadu za posredovanje aukcijske kuće Christie’s.
Do sada je titulu najskupljeg umjetničkog djela prodanog na aukciji držao triptih Francisa Bacona ‘Tri studije Luciana Freuda’. Sliku je u studenom 2011. kuća Christie’s ponudila za 85 milijuna dolara, a prodana je za rekordnih 142,4 milijuna dolara.

Slika ‘Žene iz Alžira’ posljednji je put mijenjala vlasnika prije 18 godina. Do tada je bila u vlasništvu američkog bračnog para Ganz, Victora i Sally, a nakon smrti ovih kolekcionara prodana je preko aukcijske kuće londonskom trgovcu umjetninama za 31,9 milijun dolara.

Izvor: tportal.hr/Reuters

About The Author

Related posts