Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Na splitskom Gourmetu za riblja jela s pivom čekalo se u redu

gourmet2

Na splitskom Gourmetu održan je Pan kulinarski dvoboj između najistaknutijih chefova splitske gastronomske scene – Brace Sanjina i Željka Nevena Bremeca, s njihovim timovima. Za pripremu jela na bazi piva obojica su se odlučili na riblji specijalitet prezentiravši Splićanima da za vrhunski riblji menu nije neophodno vino, već se idealno sljubljuje s pivom. Kulinarske su kreacije bile toliko uspješne da tročlani žiri u sastavu Veljko Barbieri, Alijana Vukšić i Nives Ivanković nije mogao odlučiti o boljemu..
Posjetitelji današnjeg kulinarskog dvoboja između vrhunskih splitskih chefova Željka Nevena Bremeca i Brace Sanjina uživali su u Zlatnom Panu i pivskim zalogajčićima, dok su vrhunski chefovi sa svojim timovima pripremali delicije na bazi svježih namirnica, ribe i kvalitetnog piva raznovrsnih okusa iz obitelji PAN – Zlatni Pan, Pan Lager, Pan Tamni i Pan Radler.


Predsjednik stručnog žirija, Veljko Barbieri uvodno je naveo kako je spajanje hrane i piva poznato od vremena starih Grka: „Stari Grci osim vina, što nam je dobro poznato, konzumirali su i proizvodili pivo te kuhali s pivom, tako da nas ne treba čuditi što se ta praksa vraća i u suvremenoj gastronomiji. Pivo je nježno vezivno tkivo i kolijevka onoga odakle potječemo.“

Da se pivo izvrsno spaja s različitim namirnicama – posebno mesnim specijalitetima i gulašima kojima daje poseban, bogat okus je uglavnom prihvaćena činjenica, ali ideja pripreme ribljih specijaliteta na bazi piva je novost prema kojoj Dalmatinci nisu bili pretjerano povjerljivi. Znatiželja je privukla brojne posjetitelje u Đardin gdje su imali priliku kušati tempuru od Pan Radlera, rižot sa škampima, kozicama i Zlatnim Panom te filet šampijera s hollandaise umakom i pivom, što je pripremio Željko Neven Bremec, dok je Braco Sanjin pripremio bakalar u umaku od pečenih škampi s Tamnim Panom.

Stručni žiri – gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, glumica Nives Ivanković i direktorica TZ Split Alijana Vukšić u konačnici su se našli u popriličnom problemu oko odluke o pobjedniku i ukusnijem jelu. Moderatori Joško Bonaći i Danni Matijaca inzistirali su na odluci, no tročlani žiri smatrao je da se između dva vrhunska jela koja su splitski chefovi predstavili, oba jela bila za prvo mjesto.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts