Rujan 27, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Mlijeko ubrzava starenje

milk-1223800_640

Mlijeko je kontroverzna namirnica – nužno nam je u mladim godinama, no koplja se lome oko njegovog utjecaja na organizam kad više nismo tako mali.

No, sada možda imamo definitivan odgovor – studija provedena na Sveučilištu Brigham Young, na više od 5800 ispitanika starijih od 18 godina, pokazala je da ispijanje masnijeg mlijeka ubrzava starenje, piše portal Slash Gear. 

Odrasli koji su konzumirali obrano mlijeko ili mlijeko s jedan posto masti bili su biološki za nekoliko godina mlađi od odraslih koji su pili mlijeko s dva ili više posto masnoća.

 

milk-642734_640
image-181382

 

 

“Razlika je bila iznenađujuće velika. Ako ćete piti mlijeko s visokim udjelom masnoća trebali biste biti svjesni posljedica koje to nosi po zdravlje”, kaže za portal Slash Gear voditelj studije Larry Tucker.

Naravno, to ne znači da je mlijeko potpuno nezdravo. Štoviše, ima brojnih dobrih strana – obiluje kalcijem i proteinima, a i pokazalo se da osobe koje piju mlijeko sa smanjenim udjelom masti imaju dulje telomere od osoba koje piju punomasno mlijeko. Ispitanici koji nisu pili mlijeko imali su kraće telomere od onih koji su pili mlijeko s nižim udjelom masnoća.

Ukratko, ne bismo u potpunosti trebali izbaciti mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane, no svakako bismo trebali smanjiti konzumaciju.

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts