Veljača 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Kraljevina Belgija proslavila svoj Nacionalni dan svečanim prijemom

Reiner naslovna

Jučer je Kraljevina Belgija proslavila svoj Nacionalni dan, a tim povodom ispred Sabora Republike Hrvatske na svečanom prijemu u Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj bio je akademik potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ).

 

Zeljko Reiner
image-27654

 Ekselencije gđa. Nancy Rossignol i akademik Željko Reiner

 

 
Belgija visok stupanj razvoja može zahvaliti povoljnom zemljopisnom položaju, izuzetno razvijenoj prometnoj infrastrukturi, raznolikoj industriji, te razvijenoj trgovini. Industrija je uglavnom koncentrirana u vrlo razvijenoj i bogatoj regiji Flandriji na sjeveru, koja je poznata i po najvećoj vrijednosti izvoza po glavi stanovnika u svijetu. Belgija i Hrvatska od samog početka imaju jako dobre odnose, a to je potvrdio i emotivni govor ekselencije gđe. Nancy Rossignol, veleposlanice Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj. Naime, veleposlanica Kraljevine Belgije se na prijemu oprostila sa prijateljima, kolegama i suradnicima jer joj za mjesec dana ističe mandat pa odlazi iz Hrvatske na novu veleposlaničku dužnost u Norvešku. Na dobroj suradnji posebice se zahvalila akademiku Reineru s kojim je imala izvrsne odnose, te je tijekom svog mandata u Hrvatskoj vrlo uspješno surađivala.

 

s_tcm426-138156
image-27655

 

Podsjetimo, na čelu države Belgije nalazi se monarh (kralj) koji proglašuje zakone i na taj način raspolaže pravom zakonodavne sankcije, a ujedno je i nositelj izvršne vlasti. Svaki njegov akt mora imati i potpis nadležnog ministra. Kralj je i vrhovni zapovijednik vojske. Aktualni kralj je Filip od 2013. godine, nakon abdikacije njegova oca Alberta II.

Vlada, tijelo izvršne vlasti, na čelu s premijerom, za svoj je rad odgovorna parlamentu. kojemu podnosi ostavku ako je izglasano nepovjerenje. Obvezan je paritetni sustav vlade s podjednakim brojem ministara Flamanaca i Valonaca.

Kada se usporedi udio izvoza i uvoza u BDP-u, za Belgiju se može reći da predstavlja jedno od najotvorenijih gospodarstava u Europi, koje je ponajviše ovisno o trgovačkoj suradnji sa 3 susjedne zemlje: Njemačkom, Francuskom i Nizozemskom.

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts