Srpanj 13, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Komedija “Šest strastvenih žena” premijerno na sceni HNK Ivana pl. Zajca

Mirko Soldano, Bruno Nacinovich

Komedija Marija Frattija, „Sei donne appassionate” / „Šest strastvenih žena” u koprodukciji riječke Talijanske drame i Florian Metateatra iz Pescare premijerno će biti izvedena u srijedu 29. studenog 2017. u 19.30 sati na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca, u režiji talijanskog redatelja Vincenza Manne.

Leonora Surian Popov, Mirko Soldano
image-114687

U predstavi sudjeluje šestero glumaca ansambla Talijanske drame riječkog HNK, Mirko Soldano, Bruno Nacinovich, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Lucio Slama, i tri gošće iz Italije, Anna Paola Vellaccio, Elena Cotugno te Giulia Basel. Kazališno-filmsku scenografiju osmislio je Anton Plešić, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla je Boris Blidar. Rosanna Bubola, ravnateljica Talijanske drame, istaknula je kako se radi o komediji, a do važnih spoznaja nerijetko se dolazi upravo kroz smijeh. Uz to je dodala: „Predstava je inspirirana životom velikog Fellinija, a ispričana suvremenim jezikom. Uloge se zamjenjuju, a odnosi izmjenjuju u igri manipulacija, skrivanja, varki i laži. Život, kazalište, film i realnost isprepliću se i stapaju u oniričnu surealnu atmosferu”.

Lucio Slama, Elvia Nacinovich, Anna Paola Vellaccio, Elena Cotugno
image-114688

Glumica u predstavi i ujedno ravnateljica kazališta Florian Metateatro iz Pescare Giulia Basel kazala je kako se s Talijanskom dramom nisu mogli okupiti oko boljeg naslova, između ostalog i zbog toga jer dijele podrijetlo s ovim velikim autorom. Naime, i Fratti i Florian Metateatro su iz iste, talijanske regije Abruzzo. Giulia Basel, zadivljena suradnjom, gradom Rijekom i njenom multikuturalnošću, izvođenjem predstave na talijanskom jeziku izvan Italije, najavila je i brojna gostovanja ove predstave diljem Istre i Italije u mjesecima koji slijede.

Leonora Surian Popov, Elena Cotugno, Anna Paola Vellaccio
image-114689

Redatelj Vincenzo Manna kazao je kako se radi o ležernoj komediji napisanoj 70-ih godina kada je feminizam bio jako aktualan. „Kroz igru prevara i ljubomore, sve se na kraju riješi u korist ljubavi.”

Ivna Bruck, Elvia Nacinovich
image-114690

Mirko Soldano, koji tumači ulogu Guida (Fellinijev alterego), kazao je kako njegova uloga zapravo nije glavna, već da je točka oko koje se okupljaju strastvene žene, a one su te koje pokreću i vode radnju.
Središnji lik, filmski redatelj Guido u umjetničkoj je krizi. Svaki novi film za njega je nova kriza. Stoga odlazi u krevet s mnoštvom žena, tražeći tako ideje i stimulaciju, hraneći se njima i kao muškarac i kao umjetnik. No, njegove ljubavnice, sve redom umjetnice po sebi, više nisu zadovoljne, shvaćaju da su kao muze zapravo sebično iskorištavane. I odlučuju se osvetiti…

Bruno Nacinovich, Giulia Basel
image-114691

Dramu je napisao poznati suvremeni talijanski dramski pisac koji živi i radi u Americi, Mario Fratti. S preko stotinu dramskih djela, u SAD-u su ga laskavo prozvali američkim Pirandellom. Njegova su djela prevedena na dvadeset jezika, prikazana u šesto kazališta diljem svjeta, dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, a prema tekstu „Šest strastvenih žena” nastao je kazališni fenomen „Nine”, jedan od najslavnijih brodvejskih mjuzikala s više od dvije tisuće izvedbi i pet nagrada Tony.

„Kreativnost i seksualna energija uvijek su blisko povezane u kreativnom procesu, a Fellinijev je umjetnički genij doista uvijek bio posve ovisan o ženama koje su ga okruživale“, kazao je autor drame Mario Fratti.

Redatelj, autor, scenograf i prevoditelj Vincenzo Manna (1977) jedan je od najzanimljivijih umjetnika nove kazališne generacije u Italiji. Primio je brojne nagrade od kojih se ističe ona za najboljeg talijanskog mladog autora, zatim za predstave „Inverno” (2014), „Cani” (2017) i druge, te za brojne tekstove i prijevode.

Predstava traje oko jedan sat i trideset minuta i izvodi se bez pauze.

Reprize „Sei donne appassionate”/„Šest strastvenih žena” su 30. studenog u 19:30 sati te 1. prosinca u 12.00 i 19:30 sati.
Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

 

About The Author

Related posts