Kolovoz 11, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Koliko nam vitamina D treba u ove hladne dane?

jaje

Brzo se umarate, dugo vučete prehladu, često loše ste raspoloženi pa čak i depresivni – lako može biti da imate deficit vitamina D.

Liječnik i profesor sa Sveučilišta Michigan-Flint, Drew Hilbrandt za Yahoo.Lifestyle kaže da nam u zimskim mjesecima treba od 20 do 50 nanograma po mililitru vitamina D u krvi.

Manje od 20 nanograma po mililitru smatra se manjkom, a kronični manjkom ako razina ovog vitamina padne ispod 12 nanograma po mililitru. Dr. Hilbrandt također savjetuje ženama da već u kasnim 30-ima i ranim 40-ima redovito provjeravaju razinu D vitamina u organizmu te ga uzimaju kao dodatak prehrani, ukoliko za to ima potrebe, kako bi prevenirali u kasnijim godinama pojavu osteoporoze.

 

Uramaki losos sa prepeličjim jajima
image-180983

Uramaki losos sa prepeličjim jajima

 

 

Vrlo je bitno ne uzimati vitamin D na svoju ruku, odnosno prije, no što ste provjerili krvnu sliku jer i previsoke vrijednosti mogu biti opasne po zdravlje.

Takvima se smatra iznad 60 nanograma po mililitru. Previše vitamina D u organizmu može ozbiljno ugroziti zdravlje bubrega, štoviše smatra se jednim od toksičnijih vitamina, ukoliko se pretjera s konzumacijom.

Simptomi hipervitaminoze su vrtoglavica, umor, probavni problemi, manjak željeza i depresija. Dobra je vijest da se vrlo teško možemo predozirati vitaminom D.

 

 

Selekcija sireva Vodnjanka   Foto: Bojan Zibar
image-180984

 

 

Izvor metro – portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts