Rujan 19, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Kiseli kupus – čuvar zdravlja u hladnim danima

kiskupus

Kiseli kupus u osnovi je fermentirani kupus, preciznije, sačuvan metodom konzerviranja hrane koja je starija više od dvije tisuće godina.

Tijekom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici ili “žive bakterije”, a upravo ovi probiotici daju kiselom kupusu većinu njegovih dobrih zdravstvenih svojstava. Kiseli kupus sadrži vlakna, vitamine C i K, kalcij i fosfor.

Blagotvorni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su zdravlje našeg probavnog sustava. Iako još znanstvenici nisu saznali sve o ovim dobrim bakterijama, znamo da “hrane” dobre bakterije u našim crijevima i pomažu u borbi protiv upala.

Sve je više istraživanja o važnosti dobrih bakterija u crijevima i podršci cjelokupnom zdravlju, uključujući kako probiotici iz hrane poput kiselog kupusa mogu smanjiti rizike od depresije i Alzheimerove bolesti.

Kiseli kupus također sadrži enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule što zauzvrat pomaže tijelu da apsorbira više hranjivih tvari.

Većina našeg imunološkog sustava nalazi se u našim crijevima, pa je zato vrlo važno unositi hranu koja je dobra za crijeva, a onda kiseli kupus svakako jača imunološki sustav. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sustava.

Snažna crijevna obloga zaustavlja neželjene tvari ili toksine da uđu u tijelo i time izazove imunološki odgovor. Te iste bakterije mogu također podržavati vaša prirodna antitijela i umanjiti rizik od infekcija.

Neka su istraživanja pokazala da konzumiranje hrane bogate probioticima, poput kiselog kupusa, može umanjiti rizik od pretilosti i pomoći kod mršavljenja. Kiseli kupus je dobar izvor vlakana koji vam pomaže da se dulje osjećate sitost. Jedino na što trebate pripaziti tijekom konzumiranja kiselog kupusa je količina soli koju ćete unijeti zato je važno smanjiti količinu soli kod ostalih namirnica.

 

Piše M.M Foto ShowBizzPress

 

About The Author

Related posts