Kolovoz 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Falstaff završava jedinstvenu opernu trilogiju u rijeci

Falstaff: Anamarija Knego, Giorgio Surian

Nakon iznimnog uspjeha opera „Macbeth“ i „Otello“, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian, jedinstveni operni projekt u Hrvatskoj,  zatvara komični „Falstaff“. Posljednja i jedina Verdijeva komična opera, kojom je veliki Maestro odaslao vedri pozdrav svijetu pri kraju svog životnog puta, bit će premijerno izvedena u ponedjeljak, 7. svibnja 2018. u 19 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, a potom 10. i 12. svibnja. Opernom predstavom u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića dirigirat će maestro Ville Matvejeff.

Giorgio Surian
image-128396

Giorgio Surian

Intenzivnu kolektivnu igru, punu komičnog naboja i duhovitih zapleta, cijelog opernog ansambla predvodi, naravno, nacionalni prvak Giorgio Surian u naslovnoj ulozi. Slavnog Shakespeareova lika, osebujnog osiromašenog plemića i ostarjelog zavodnika Sir Johna Falstaffa, Surian je s velikim uspjehom igrao više puta tijekom svoje bogate i blistave međunarodne karijere. „Falstaff  je svjestan kako više nije mlad, ali i dalje ima muški poriv ostati zauvijek mladim zbog žena. Poduzima sve ne bi li se na brzinu domogao novca, a nije mu zapravo ni do ljubavi. Upravo zato je zabavan i smiješan. Iako svjestan, čim popije čašu vina, izgubi se u fantaziji da je lijep, još uvijek poželjan, da je frajer“, kaže Surian o Falstaffu.

Marko Fortunato i Giorgio Surian
image-128397

Marko Fortunato i Giorgio Surian

Četverolist „veselih žena windsorskih“ čine sjajne pjevačice i sjajne komičarke Anamarija Knego (u alternaciji s Ingrid Haller) kao Alice Ford, Vanja Zelčić kao Nanetta, Ivana Srbljan kao Mrs Quickly te Biljana Kovač kao Meg Page.
Iako naslovljene imenima muških likova, sve tri opere riječke Trilogije, podsjetimo, posveta su ženskom rodu. Marin Blažević navodi: „Četiri žene windsorske nemoguće je svesti na simboličke figure ili dramaturške funkcije jer su uspostavljene kao kompleksne osobe koje svojim karakterima oblikuju i usmjeravaju dramske situacije. Njihovi su principi ironija i invencija, otpor i solidarnost. One su žene koje upravljaju svojim pravima. Usprkos svima koji im to pravo osporavaju.“

Ivana Srbljan, Biljana Kovač, Anamarija Knego, Vanja Zelčić
image-128398

Ivana Srbljan, Biljana Kovač, Anamarija Knego, Vanja Zelčić

U ostalim ulogama, uz orkestar i zbor riječke Opere, nastupit će Robert Kolar, Aljaž Farasin, Sergej Kiselev, Marko Fortunato i Dario Bercich.
Dramaturgu-redatelju Marinu Blaževiću, koreografkinji Selmi Banich, kostimografkinji Sandri Dekanić te oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću, stalnim članovima autorske ekipe svih opera Trilogije, ovoga puta pridružuje se scenograf  Dalibor Laginja.

Vanja Zelčić, Aljaž Farasin
image-128399

Vanja Zelčić, Aljaž Farasin

„Falstaff“ je nastao prema motivima Shakespeareove komedije „Vesele žene windsorske” i scenama dvodijelne povijesne drame „Henrik IV”, a zajednički rad Verdija i libretista  Arriga Boita na ovoj je operi trajao  gotovo tri i pol godine. Boito je tada kazao: „Završit ćemo moćnim praskom smijeha – to će zapanjiti svijet!”.
Iako je Verdiju tada bilo 79 godina, „Falstaff” pršti svježinom i originalnošću, duhovitim dosjetkama i humorom, a s dubokim uvidom u ljudsku prirodu i profinjenim osjećajem za dramu.

Robert Kolar, Giorgio Surian
image-128400

Robert Kolar, Giorgio Surian

Dario Bercich
image-128401

Dario Bercich

Ova je opera nedvojbeno jedan od vrhunaca talijanske operne literature, glazbeno-scensko remek-djelo koje su posebno cijenili najveći dirigenti 20. stoljeća, poput Toscaninija, Karajana i Soltija.
Generalni sponzor operne premijere „Falstaff“ je INA.

Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Biljana Kovač, Ivana Srbljan
image-128402

Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Biljana Kovač, Ivana Srbljan

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts