Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Bruno Isaković: “Bosnian Girl 2015″, performans u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

isakovic

Bruno Isaković: “Bosnian Girl 2015″, performans
Zbirke u pokretu, MSU, subota, 30. svibnja 2015. od 14 do 18 sati

Nakon Madrida i Bologne, izvedba i u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti
„Izvedba Bosnian Girl 2015 dio je serije durational site specific performansa u kojima Bruno Isaković transformira postave raznih muzeja provlačeći ih kroz vizuru tjelesnosti. Započevši s Picassovom Guernicom u madridskom muzeju Reina Sofia te nastavivši Togliattijevim pogrebom Renata Guttusoa u muzeju MaMbo u Bologni, Isaković zagrebačkoj publici ovom prigodom otvara drugačije čitanje djela Bosnian Girl Šejle Kamerić u postavu Zbirke u pokretu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Fokus ovog rada usmjeren je na sile koje utječu na različite aspekte naših života (rod, seksualnost, ljubav, žudnja) te prijevod i preobrazbe golog tijela i njegovog višestrukog značenja. Isaković transformira svoje tijelo u dominantnu boju slike polako nestajući u boji, no istovremeno nastajući kao nova tjelesna prisutnost u dijalogu sa slikom.
Politički, rad propituje pojam roda u smislu suprotstavljanja normama, budući da se tijekom izvedbe mijenja ne samo izvođač već i odnos prema odabranom djelu iz zbirke muzeja. Djelo se uzima kao simbol institucije, a tijelo izvođača se bavi svijetom kao mrežom sistema koji znatno utječe na procese oblikovanja nas kao ljudskih bića.“
Serija radova Brune Isakovića u muzejima je inicirana dvogodišnjim projektom umjetničkog istraživanja o identitetima, Performing Gender, u kojem Domino (Queer Zagreb) sudjeluje s još 3 organizacije iz Italije (Gender Bender Festival), Nizozemske (Dutch Dance Festival), te Španjolske (Paso a 2 Plataforma Coreográfica Asociación Cultural).
Do sada su svoje projekte u kontekstu izloženih umjetničkih djela ostvarili slovenska izvedbena grupa Via Negativa s projektom 12 performansa pod nazivom Via Nova Via MSU, Zoran Pavelić: Markiranje / Daily arts, te performeri Geumhyung Jeong, Eisa Jocson, Jan Martens, Poliana Lima, Siniša Labrović, Cecilia Moisio u sklopu dvogodišnjeg međunarodnog projekta Performing Gender.

Muzej suvremene umjetnosti od ulaska u novu zgradu muzeja 2009. godine nastoji kroz programske aktivnosti postava Zbirke u pokretu promijeniti ustaljenu paradigmu muzejskih stalnih postava. Rezultiralo je to aktivnom suradničkom praksom na programu i projektima koji dolaze sa lokalne i međunarodne umjetničke scene. Performans je sve pogodniji format i samim umjetnicima za širenje polja suvremenih umjetnosti što podrazumijeva lake, i bez velikih prepreka, prijelaze iz jednog u drugo umjetničko područje oslanjajući se pri tome na izvore konceptualističkih praksi novije povijesti vizualnih i izvedbenih umjetnosti, prevedenih u pokret, tekst, sliku, ponašanje ili situaciju. Projekt Brune Isakovića “Bosnian Girl 2015″ nastavak je odlične suradnje Domino/Queer Zagreb i MSU-a.

Upozorenje: performans „Bosnian girl 2015“ nije primjeren djeci i mogao bi povrijediti osjećaje nekih posjetitelja.

Piše D.T. Foto MSU

About The Author

Related posts