Veljača 27, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Znate li kako se kuha prva jutarnja kava?

Dan kave_kava_SBP

Kava je u našim krajevima obavezni jutarnji ritual - jača, slabija, s više ili manje mlijeka, slatka ili bez šećera, espresso, turska ili instant kava, s kofeinom ili bez njega, svatko od nas ima svoj savršen početak dana.

Dan kave_kava_SBP
image-181653

Zato je nezahvalno govoriti o pravilnom kuhanju kave jer uvelike ovisi o željama i ukusu onoga za koga ju kuhamo.

No, znanstvenici su se pozabavili i ovom problematikom, proveli istraživanje te otkrili koji je pravi način pripremanja kave. Naravno, pokazalo se da ju kuhamo na pogrešan način. Tajna je, tvrde, u tome da bi trebalo koristiti manje kave i mljeti je krupnije.

“Zvuči kontradiktorno, ali kava će biti boljeg okusa ako ju grublje sameljemo i koristimo u manjim količinama”, savjetuje voditelj ove zanimljive studije dr. Cristopher Hendon, kemičar sa Sveučilišta Oregon za Yahoo.news.

Stručnjaci za kavu reći će da mlinac treba podesiti na fino mljevenje  kako bismo dobili savršen spoj gorčine i kiselosti zrna. Prema novim saznanjima, ima mjesta za poboljšanje okusa omiljenog jutarnjeg napitka ljudi diljem svijeta.

Procjenjuje se da se dnevno na globalnoj razini popije dvije milijarde šalica kave. Imajući na umu taj podatak, vrlo je bitno znati skuhati savršenu kavu.

Uvriježena mjera za jedan espresso je 20 grama kave sitno mljevene kave. Znanstvenici savjetuju da bi se količina kave po espressu trebala smanjiti za četvrtinu kako bi imala najbolji okus. Pritom treba voditi računa da bude malo krupnije mljevena jer tada bolje dolazi do izražaja aroma zrna.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts