Travanj 05, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Znanstveni skup posvećen dvadesetoj godišnjici smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana

Miroslav Tuđman i Dinko Čutura_SBP

Jučer je sa početkom u 15.30 sati Akademska zajednica HDZ-a “dr. Ante Starević” održala Znanstveni skup posvećen dvadesetoj godišnjici smrti predsjednika Franje Tuđmana “Dr. Franjo Tuđman – državnik i povjesničar” u Zlatnoj dvorani zagrebačkog Hrvatskog instituta za povijest.

 

Miroslav Tuđman i Dinko Čutura
image-179074

Miroslav Tuđman i Dinko Čutura

 

 

Nakon pozdravnog govora i otvaranja Znanstvenog skupa nazočnima se obratio akademik Davorin Rudolf koji se osvrnuo na dr. Franju Tuđmana kao državnika, a svoje izlaganje prof. dr. sc. Miroslav Tuđman posvetio je politici Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini.

 

Davorin Rudolf
image-179075

Davorin Rudolf

 

 

 

” Franjo Tuđman govorio je da svi narodi imaju pravo na samoodređenje, ali bez promjene granica koje postoje u trenutku neovisnosti. Međunarodni predstavnici predlagali su federalno ili konfederalno uređenje BiH i hrvatski narod tamo prihvatio je te prijedloge, no političko samoorganiziranje Hrvata u hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, koje se dogodilo samo zbog zaštite, Alija Izetbegović nazvao je stvaranjem države u državi, a to njegovo proglašavanje Hrvata neprijateljima odgovaralo je tamošnjim Srbima. Besmislena je konstrukcija da su Hrvati zaratili s muslimanima zbog Banovine Hrvatske. Tuđman je 1991. vodstvu BiH ponudio da BiH zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom izađe iz Jugoslavije i dvaput je odbio Izetbegovića u smislu da se Hercegovina pripoji Hrvatskoj. Zaključno, Franjo Tuđman nije zatvarao oči pred problemima BiH i jedinim je rješenjem smatrao federalno ili konfederalno ustavno uređenje BiH. On je znao da hegemonističke težnje bilo kojeg tamošnjeg naroda za posljedicu imaju raspad BiH ”, iznio je tijekom prezentacije
prof. dr. sc. Miroslav Tuđman.

 

 

Miroslav Tuđman
image-179076

Miroslav Tuđman

 

 

Prilog Ivana Aralice o izboru Tuđmana za dopisnog člana u radnom sastavu JAZU te za akademika HAZU prisutnima pročitao autorov sin, Tomislav Aralica, a akademik Ivica Kostović osvrnuo se na dr. Franju Tuđmana kao na znanstvenika. Akademik Kostović je poručio da je nezadovoljan kako HAZU tretira i prezentira Tuđmana te istaknuo, da je Tuđman smatrao da ima “croatitis”, odnosno, kako je znao reći “da je on bolestan za Hrvatsku”.

Ivica Kostović
image-179077

Ivica Kostović

 

 

Prof. dr. sc. Željko Holjevac  analizirao je državničke govore Franje Tuđmana a dr. sc. Đuro Njavro borbu za opstanak i obnovu gospodarstva u uvjetima teškog nasljeđa iz komunizma.

 

 

 

Đuro Njavro
image-179078

Đuro Njavro

 

 

Dinko Čutura_SBP
image-179079

 

 

Na samom kraju Znastvenoga skupa izlagao je dr. sc. Dinko Čutura o doprinosu dr. Franje Tuđmana hrvatskoj historiografiji, a za diskusiju se javio prof.dr. Mate Granić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji je podijelio svoja iskustva iz vremena kada je bio potpredsjednik Vlade i  ministra vanjskih poslova te jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a osvrnuo se na značajne trenutke nastanka neovisne Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine u kojima je Granić bio neposredni sudionik.

 

 

Mate Granić
image-179080

Mate Granić

 

Miroslav Tuđman i Željko Reiner
image-179081

Miroslav Tuđman i Željko Reiner

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

 

 

 

 

 

About The Author

Related posts