Srpanj 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Zlatko Dalić, Ante Kostelić, Miroslav Ćiro Blažević, Ivica Tuck, Zlatko Kranjčar zajedničkom fotografijom sa studentima proslavili 60 godina KIF-a

DAVOR ANDRIC, ANDRIJA MIKSA, LEONARDA JANKO, ANJA TOPOLOVEC, IVAN JAKOP, ANTONIO KNEZEVIC

Aktualni studenti Kineziološkog fakulteta iz Zagreba na zanimljiv su način proslavili 60 godina uspješnog rada i edukacije jednog od najpopularnijih fakulteta u Hrvatskoj. Njih stotinjak hladno jesensko jutro na travnatom igralištu iskoristilo je kako bi snimili fotografiju koja će im dugo ostati u sjećanju. Upravo je njihova generacija ona koja obilježava ovaj veliki jubilej. No, prije njih jedan od najcjenjenijih kinezioloških fakulteta u svijetu završili su brojni olimpijski pobjednici i proslavljeni sportaši poput Zlatka Dalića, Ante Kostelića, Miroslava Ćire Blaževića, Ivice Tucka, Zlatka Kranjčara, Stojka Vrankovića, Dubravka Šimenca, Nikole Bralića te mnogih drugih.

KIF 60
image-177686

Kineziološki fakultet uručit će brojna priznanja profesorima, trenerima, suradnim institucijama i drugima na Svečanoj proslavi 20. studenog u 18 sati povodom 60. obljetnice. Trenutno na jednom od najpopularnijih hrvatskih fakulteta studira više od 2000 studenata.

Ovaj fakultet već je niz godina na vrhu ljestvice najpopularnijih hrvatskih fakulteta, a od osnutka 1959. godine iznjedrio je značajan broj stručnjaka koji danas rade u području sporta diljem svijeta. Diplomom Sveučilišnog studija na KIF-u može se pohvaliti čak 5933 studenata, a njih 221 obranilo je doktorski rad. Preddiplomski stručni studij do sada je završilo 3459 studenata, a diplomski stručni studij njih 485. Fakultet je do sada prihvatio čak 117 studenata u razmjeni, dok je na edukaciju u više zemalja svijeta poslao njih 93. Tu su i 32 Erasmus+ ugovora ali i 30 do sada potpisanih bilateralnih sporazuma.

ANJA TOPOLOVEC (2)
image-177687

KIF je organizator više od 70 znanstvenih i stručnih konferencija, 8 znanstvenih, međunarodnih konferencija o kineziologiji u kojima tradicionalno sudjeluju neki od najcjenjenijih stručnjaka iz cijelog svijeta. Fakultet je do sada objavio više od 60 knjiga, redom udžbenika, priručnika, autorskih knjiga i zbornika, a već 48 godina izdavač je časopisa Kinesiology koji je do sada izdan u 95. brojeva.

ANDRIJA MIKSA 3
image-177688

Jedan od najvećih ponosa fakulteta je Centar za znanstvena istraživanja u sklopu kojeg se nalazi čak 11 istraživačkih laboratorija u kojima se provode temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja.

ANTONIO KNEZEVIC 2
image-177689

Povijest Kineziološkog fakulteta seže u daleku 1894. godinu kada je Franjo Bučar sastavio plan i program Prve visoke škole za učitelje tjelesnog odgoja u Hrvatskoj, koji je bio koncipiran po uzoru na švedski gimnastički sustav, a koji se provodio u Zagrebu na “Tečaju za učitelje gimnastike“. Davna 1959. godina početak je visokoškolskog djelovanja jer je tada osnovana Visoka škola za fizičku kulturu kao samostalna nastavna i naučna ustanova koja sprema visoko kvalificirane stručnjake za fizički odgoj za potrebe školstva, industrije, zdravstva i organizacija za fizičku kulturu, za rad na nastavi, rekreaciji i kineziterapiji. Već 1967. godine ulazi u sastav Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet za fizičku kulturu, a 2001. godine mijenja naziv u Kineziološki fakultet koji se zadržava do današnjih dana.

DAVOR ANDRIC
image-177690

 

Uz centralnu proslavu koja nas na KIF-u očekuje u srijedu, 20. studenog, u tjednu obilježavanja 60. obljetnice, fakultet organizira niz aktivnosti pod nazivom Tjedan znanosti na KIF-u. Tako će biti otvorena vrata svih Laboratorija gdje će šira javnost moći sudjelovati u probnim mjerenjima i dobiti savjete stručnjaka. Tu su i prezentacije znanstvenih i stručnih projekata Kineziološkog fakulteta, predstavljanje znanstvenog časopisa Kinesiology te međunarodne znanstvene konferencije Kinesiology, znanstvene radionice za studente i brojne druge zanimljive aktivnosti.

LEONARDA JANKO
image-177691

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts