Kolovoz 10, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Zdrave namirnice koje produžavaju život

egg-sandwich-2761894_640

Prehrana treba biti, kao što do sada valjda znaju i ptice na grani, izbalansirana, sezonska i bogata voćem i povrćem.

No, koje to namirnice najbolje utječe na životni vijek? Nutricionisti se slažu da bismo ovu peticu trebali jesti redovito.

Jaja – jaja su dizajnirana da podrže život (imaju sve što je potrebno da se u njima razvije pile), odnosno bogata su nutrijentima, proteinima, a siromašna kalorijama. Ukratko idealan obrok. Jaja dobro utječu na pamćenje, mršavljenje, zdravlje kostiju i očiju.

Lisnato zeleno povrće – što je lišće tamnije to je ovo povrće bogatije nutrijentima. Sadrži minimalan broj kalorija, a obiluje mineralima i vitaminima, među kojima prednjači jak antioksidans vitamin E.

Ljute namirnice – preporučuje se nekoliko puta tjedno pojesti obrok koji smo zaljutili. Naime, kapsaicin koji daje ljutinu papričici ima jaka antiupalna i antitumorna svojstva te je jak antioksidans. Ako ne želite da vam ljutina preuzme ostale okuse u jelu, možete svaki dan pojesti komadić ljute papričice, neovisno o obroku.

Riba – bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su bitne za zdravlje srca, krvnih žila, mozga, kostiju, zglobova. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina su masne ribe poput lososa, haringe, sardine i tune.  Preporučuje se ovakvu ribu jesti barem jednom tjedno.

Zobene pahuljice – želite li dugo živjeti pripazite na probavu. Znamo da su zdrava i nepropusna crijeva presudna za jak imunitet. Kako bi ostala takva dugi niz godina dobro je jesti vlaknastu hranu, a jedan od boljih izvora vlakana su i zobene pahuljice.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts