Kolovoz 19, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Završen festival SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ u Vukovaru!

©G.I. Tepeš

U Vukovaru je 6. svibnja završen 1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koji  je tijekom četiri dana održavanja, u Vukovaru okupio više tisuća učesnika i brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore. Sve najbolje i najzanimljivije od hrvatske nematerijalne kulturne baštine i autentičnih, hrvatskih turističkih manifestacija i atrakcija predstavljeno je tijekom četiri dana u svom punom sjaju, a Festival je u Vukovar doveo Aleksandar Kovačević, autor  projekta “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” i glavni producent Festivala.

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Vukovar4
image-128613

Na dvije pozornice, na Trgu Republike Hrvatske, vukovarskom korzu ali i na više gradskih lokacija, u sklopu festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, predstavile su se brojne turističke manifestacije i atrakcije iz svih krajeva Hrvatske – od Sinjske alke, Đakovačkih vezova, Bučijade, Ninske šokolijade, Dana slavonske šume, Rimskih dana, Rapske fijere, Ogulinskog festivala bajki, Zvonimirovih dana, Picokijada, Samoborskog fašnika, Štruklijade, Brodskog kola, Festivala dalmatinskih klapa Omiš i mnogih drugih.

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ
image-128614

Manifestacije su pratili i KUD-ovi, također pristigli sa svih krajeva zemlje – KUD „Milan Begović“ iz Vrlike, KUD „Šokadija“ iz Strizivojne, KUD „Sklad“ iz Đakova, KUD „Graničari“ iz Gunje, KUD „Šandor Petefi“ iz Erduta, KUD „Sv. Donat“ iz Zadra, samo su neki od njih.

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ ©G.I. Tepeš
image-128615

Pažnju je plijenila i Državna ergela iz Đakova s gizdavim lipicancima, uz prigodne, organizirane vožnje fijakerom niz gradske ulice.

Posebno mjesto u sklopu 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” dobila su hrvatska kulturna nematerijalna dobra pod zaštitom UNESCO-a – Kraljice iz Gorjana – Ljelje, Halubajski zvončari, Sinjski alkari, nijemo kolo, istarsko dvoglasje tijesnih intervala, slavonski bećarac, paške čipkarice, a predstavljeno je i umijeće izrade licitara i drvenih tradicijskih igračaka.

radionica pletivo
image-128616

Festival je dodatno oživio vukovarske ulice i trgove  sjajnim koncertima, koje su su održali Neno Belan, Tomislav Bralić i klapa Intrade – kao poseban dar Grada Zadra gradu Vukovaru, Najbolji hrvatski tamburaši, Psihomodo pop, klapa Stine, ŽVS Đakovčanke, Best man band Đakovo i mnogi drugi. U sklopu Festivala, u organizaciji Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara održan je i glazbeno-plesni spektakl pod nazivom MADE IN VUKOVAR, a kojim se posjetiteljima predstavila glazbeno-plesna umjetnička scena Vukovara, uz glazbeni odjel OŠ Dragutina Tadijanovića, Gradski puhački orkestar te Mažoretkinje grada Vukovara.

©G.I. Tepeš
image-128617

Uz prigodne programe za djecu, nastupe zborova među kojima svakako treba istaknuti višestruke nastupe popularnih Vukovarskih Golubića, djeca su svakodnevno uživala i uz ulične zabavljače, a posebna atrakcija za najmlađe bio je i Luka Vidović sa svojim Magic Showom. Nisu izostale ni edukacijske radionice, a dvije najzapaženije bile su radionica modne dizajnerice Mihaele Marković – Radionica održivog pletenja “Proces i metamorfoza” i radionica izrade i puštanja zmajeva koju su organizirali Zmajoljupci.

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ ©G.I. Tepeš
image-128618

Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” završen je jučer, u nedjelju 6. svibnja humanitarnom prijateljskom nogometnom utakmicom koja je odigrana za prikupljanje prihoda za socijalnu samoposlugu u Vukovaru, a u kojoj su zaigrali selekcija veterana Hrvatskog nogometnog saveza i Hrvatski nogometni klub Vukovar 1991.

psihomodo pop
image-128619

Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održan je u organiziraciji agencije  Organizatori bez granica, uz brojne volontere i uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Sabora RH i Grada Vukovara.

Piše D.T. Foto G.I. Tepeš

 

 

About The Author

Related posts