Lipanj 26, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Započinje festival Dani kravate, jedini europski festival posvećen fenomenu kravate

Kravat pukovnija

Vezivanjem kravate banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu, u subotu, 13. listopada u Zagrebu započinje festival Dani kravate, koji će u organizaciji ustanove Academia Cravatica trajati sve do 21. listopada, uz brojne sadržaje u Zagrebu i širom Hrvatske.  Festival koji ove godine dobiva svoje drugo izdanje, jedini je festival u Europi  posvećen kravati, koju promiče kao hrvatsku, europsku  i svjetsku pokretnu kuturnu baštinu.

Središnji događaj festivala Dani kravate tradicionalno je i proslava Svjetskog dana kravate, u kojoj će se ustanovi Academia Cravatica pridružiti i brojne obrazovne ustanove, vrtići i škole širom Hrvatske i brojne iseljeničke organizacije iz Europe i svijeta.

Miro Gavran
image-143396

Miro Gavran

Ovogodišnji prvi festivalski dan, nakon svečanog otvorenja na Trgu bana Jelačića u kojem će točno u podne, sudjelovati i prvi hrvatski Veleposlanik kravate književnik Miro Gavran, nastavit će se vezivanjem kravata na pedesetak spomenika hrvatskih uglednika u središtu Zagreba. Program se u nedjelju, 14. listopada nastavlja vojno-povijesnim spektaklom – Velikom smjenom straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom koju će u podne, na trgu sv. Marka predvoditi Počasna satnija Kravat pukovnije uz druge povijesne postrojbe – Počasno-zaštitnu bojnu HV-a, Zrinsku gardu iz Čakovca i Turopoljski banderij iz Velike Gorice.

Utorak, 15. listopada dan je kada će u prvom planu Festivala biti niz progodnih obrazovnih radionica i priredbi u osnovnim školama širom Hrvatske kojih u ovom projektu sudjeluje više od pet stotina, a jednu od njih, Osnovnu školu Šestine, posjetit će i vojnici Kravat pukovnije i sudjelovati u školskim aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana krvate.

Posebno zanimljiv i značajan dio ovogodišnjih Dana kravate svakako je izložba kravata zemalja predsjedateljica Europske unije – “Kravata – simbol predsjedanja EU“ koja će u prisustvu visokih uzvanika i predstavnika diplomatskog zbora biti otvorena u Saboru Republike Hrvatske, u srijedu 17. Listopada. Uoči i tijekom otvorenja izložbe, vojnici Kravat pukovnije pronijet će u svečanom mimohodu zastave svih članica EU na kojima je glavni motiv kravata ili rubac što su ih te zemlje izradile u svrhu obilježavanja svoga polugodišnjeg predsjedanja EU. „Tim činom, kravata će biti uzdignuta na razinu sveeuropskoga simbola“, naglašavanju  iz ustanove Academia Cravatica.

Velika smjena straze
image-143397

Na sam Svjetski dan kravate, u četvrtak 18. listopada, Kravat pukovnija će izvesti svečanu Smjenu straže na Trgu sv. Marka, a cjelodnevnom obilježavanju Svjetskog dana kravate pridružit će se i građani širom zemlje i hrvatska dijaspora.

Pula_arena2web
image-143398

„Upravo je toga datuma, 18. listopada 2003. godine, ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić izveo svoju umjetničku instalaciju Kravata oko Arene, kada je oko amfiteatra u Puli svezana najveća kravata na svijetu. Pet godina kasnije, na inicijativu ustanove Academia Cravatica, Hrvatski sabor taj je dan proglasio Danom kravate u Republici Hrvatskoj, a inicijativu su preuzele brojne države u Europi i svijetu, u kojima se svake godine prigodno obilježava Svjetski dan kravate“, ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

LOGO Svj dan kravate_autor Ljubicic
image-143399

Nakon obilježavanja Svjetskog dana kravate, u sklopu festivala Dani kravate,  u Zagrebu će se 20. listopada održati i prigodni Kravata Party, a zatvaranje Festivala označit će skidanje kravata sa zagrebačkih spomenika u nedjelju, 21. listopada.

Piše D.T. Foto Arhiva AC

About The Author

Related posts