Kolovoz 24, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Zagrebački muzeji domaćini dodjele “muzejskog Oskara”

Christina Vannini, Jose Gameiro i Goranka Horjan

European Museum of the Year Award  (EMYA) slavi svoju 40. obljetnicu u Zagrebu od 3. – 6. svibnja 2017.

Nagrada europski muzej godine objedinjuje naprestižnije nagrade u muzejskoj djelatnosti za nove ili potpuno obnovljene muzeje u Europi i odvija se pod pokroviteljstvom Vijeća Europe objasnila je Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjednica Europskog muzejskog foruma – organizacije zadužena za provedbu nominacija i ocjene kandidata.

David Anderson, Christina Vannini, Lila de Chavez, Jose Gameiro, Jette Sandhal, Goranka Horjan i Hans Martin Hinz
image-93355

David Anderson, Christina Vannini, Lila de Chavez, Jose Gameiro, Jette Sandhal, Goranka Horjan i Hans Martin Hinz

„Dodjela nagrada EMYA ima za cilj prepoznati izvrsnost novih projekata  a cilj je kontinuirano poticati inovativne procese kako bi muzeji na kreativan i edukativan način doprinijeli kvaliteti života u prostorima u kojima djeluju. Možemo reći da je EMYA najizravnije utjecala na razvoj odnosa s publikom jer je u prvom redu ocjenjivala  javnu kvalitetu muzeja i komunikaciju s korisnicima i posjetiteljima“ istaknula je Horjan.

Goranka Horjan i Olinka Vistica
image-93356

Goranka Horjan i Olinka Vištica

Na konferenciji za tisak prikazan je i kratki film koji sažima recentne dodjele nagrada koje su se održale svake godine u drugoj državi. Ocjenjivanje kandidata je cjelogodišnji proces koji završava ceremonijom dodjela nagrada koja se ove godine održava u Zagrebu. Članovi  Izvršnog odbora Europskog muzejskog foruma  pojasnili su kako se provodi natječaj i imenuje  međunarodni panel sudaca koji ocjenjuju prijavljene kandidate. Njih pak predlažu nacionalni korespodenti prema kriterijima za svaku od nagrada.

Miroslav Gašparović, Lada Ratković Bukovčan, Snježana Pintaricć Goranka Horjan i Sanjin Mihalić
image-93357

Miroslav Gašparović, Lada Ratković Bukovčan, Snježana Pintaricć Goranka Horjan i Sanjin Mihalić

O kojim je nagradama riječ pojasnio je Jose Gameiro, predsjednik Međunarodnog žirija koji ocjenjuje kandidate i nekadašnji lauret. Dvije su glavne nagrade – Europski muzej godine za muzej koji najcjelovitije sažima ono što zovemo javna kvaliteta  i Muzejska nagrada Vijeća Europe za muzej koji najboje promiče vrijednosti za koje se ova institucija zalaže kao što su demokracija, ljudska prava i vladavina prava.

Olinka Vištica, Laura Topolovšek, Goranka Horjan i Jose Gameiro
image-93358

Olinka Vištica, Laura Topolovšek, Goranka Horjan i Jose Gameiro

Od 2010. dodijeljuju se i Nagrada Silletto (za muzeje koji najbolje uključuju u svoj rad lokalnu zajednicu, volontere i sl.) te nagrada Kenneth Hudson nazvana po osnivaču EMYA, istaknutom britanskom novinaru, stručnjaku za industrijsku arheologiju i autoru nekoliko knjiga o muzejima. Dodijeljuje se muzejima koji donose inovativne sadržaje u svoj postav često pomičući granice onoga što zovemo muzej.

Predstavnik Grada Zagreba, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić izrazio je zadovoljstvo što su zagrebački muzeji domaćini ovogodišnje dodjele „muzejskog Oskara“ kada on slavi svoju 40. obljetnicu.  U pripremi ovog jedinstvenog događanja sudjeluju gotovo svi veći zagrebački muzeji.  U Zagreb dolazi preko 200 sudionika, muzejskih stručnjaka iz gotovo svih europskih zemalja, koji će obići Etnografski muzej,  Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej prekinutih veza, Galeriju Klovićevi dvori i Muzej grada Zagreba. Ponuđen je i posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla i Modernoj galeriji. Predstavljanje kandidata za nagrade, kojih ove godine ima  46 nominiranih održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti, a završna dodjela nagrada bit će u Muzeju Mimara.

Voditeljica ureda EMYA sa sjedištem u Milanu Cristina Vannini naglasila je kako ova nagrada postoji već  40 godina i njezin uspjeh leži u tome što stalno potiče muzeje da pomiču granice svoje interakcije s publikom.  „Svake godine kandidati nas iznenade s nečim drugim – novom inovacijom, hrabrim iskorakom u temu ili pak jedinstvenim prostornim rješenjima. Pobjednici kao što je POLIN Muzej povijesti poljskih Židova, Rijks muzej u Amsterdamu, Muzej nevinosti Orhana Pamuka u Istanbulu ili pak Muzej transporta Riverside u Glasgowu arhitektice Zahe Hadid dobro ilustriraju svu tu raznolikost.“

Hrvoje Dumančić
image-93359

Hrvoje Dumančić

Iako suci koji  nominiraju kandidate u prvom redu cijene opću kvalitetu rada muzeja također razvijaju i poseban senzibiitet za sadržaje koji muzeji obrađuju,  ocjenjuju kako muzeji pomažu osnažiti svoje posjetitelje da budu bolji i odgovorniji građani i direktno doprinose općem dobru. Velika pozornost se posvećuje aktivnostima muzeja, edukativnim programima, dostupnosti građe i opremljenim prostorima za istraživanja naglasio je Jose Gameiro.

Piše D.T. Foto Nina Koydl

 

About The Author

Related posts