Rujan 26, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Zagrebački Balet priprema Prokofjevljeve “Romea i Juliju” u koreografiji Patricea Barta

balet hnk

Novu izvedbu baleta “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva od 19. ožujka 2016. gledat ćemo u koreografiji Patricea Barta, slavnoga francuskog koreografa i dugogodišnjega baletnog majstora, koreografa i člana uprave Baleta pariške Opere.

U predstavi nastupaju: Iva Vitić Gameiro, Miruna Miciu, Natalia Horsnell, Andrea Schifano, Guilherme Gameiro Alves, Takuya Sumitomo, George Stanciu, Azamat Nabiullin, George Baldovin, Tomislav Petranović, Duilio Ingrafia, Simon Yoshida, Svebor Svečak, Milka Hribar Bartolović, Saule Ashimova, Andrej Izmestjev, Kornel Palinko i drugi.

Balet Romeo i Julija lirska je priča o tragičnim veronskim ljubavnicima na glazbu Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, koja je od svojega nastanka 1938. godine neprekidno nadahnuće mnogih naraštaja koreografa i redatelja. To slavno baletno djelo nastalo je prema Shakespeareovoj drami Romeo i Julija, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature koja već četiri stoljeća služi kao nepresušno vrelo inspiracije autorima različitih umjetničkih područja. Mnogi su skladatelji napisali glazbu za balet ili operu o nesretnim ljubavnicima, koji na početku života tragično skončaju zbog netrpeljivosti što vlada između njihovih obitelji Capuleti i Montecchi.

6-Custom-1
image-46922

balet hnk
image-46923

bslrt hnk
image-46924

Prokofjevljev balet, prema sinopsisu Adriana Piotorovskog i Sergeja Radlova, majstorsko je djelo iznimna i bogata umjetničkog izričaja. Prokofjevljeva glazba omogućila je plesati Shakespearea i njegove likove, koji su time dobili novu dimenziju. Ovim je baletom otvorena posve nova stranica u povijesti baletne umjetnosti. Djelo je svjetsku praizvedbu doživjelo izvan Rusije, u Brnu 30. prosinca 1938. godine, a u revidiranoj glazbenoj verziji izvedenoj 1940. godine u Marijinskome teatru u tadašnjemu Lenjingradu, u koreografiji Leonida Lavrovskog. U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ovo je šesto uprizorenje najpoznatije baletne ljubavne priče tragičnoga završetka. Prvo je bilo već 1948. godine, samo nekoliko godina nakon konačne redakcije partiture, u koreografiji Margarete Froman, a istu je predstavu vidjela i londonska publika prigodom gostovanja zagrebačkog Baleta 1955. godine, tek upoznajući Prokofjevljev balet Romea i Juliju. Godine 1964. koreograf Dimitrije Parlić donio je svoju verziju baleta, 1972. godine novo uprizorenje potpisao je Ivica Sertić, 1983. Waczlaw Orlykowski je postavio balet premijerno izveden na Dubrovačkim ljetnim igrama, a 2002. Dinko Bogdanić. Svaka od tih verzija temeljila se na klasičnome baletnom izričaju, dramaturški slijedivši Shakespeareov predložak. Najnoviji koreografski prikaz ovoga baleta ostvarit će Patrice Bart, slavni francuski koreograf iznimne reputacije, koji je mnogim svojim djelima ostavio neizbrisiv trag na najvažnijim svjetskim baletnim pozornicama, te utjecao na brojne koreografe i baletne umjetnike. U predstavi ostvarenoj njegovim karakterističnim klasičnim rukopisom, koji osobito vodi računa o karakterizaciji likova, sudjelovat će solisti i ansambl Baleta HNK uz pratnju Orkestra Opere zagrebačkoga HNK.
Patrice Bart
image-46925

Patrice Bart slavni je francuski koreograf i baletni majstor te član uprave Baleta pariške Opere. Rođen je u Parizu 1945. godine, s pariškim je Baletom povezan više od pedeset godina. Tu je započeo svoju bogatu karijeru i osvojio brojne međunarodne nagrade i priznanja.
Izvor: HNK

About The Author

Related posts