Lipanj 07, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Zagreb Jazz Portrait predstavio novi album “25” i obilježio 25 godina djelovanja

jazz2

Prošlog petka, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa zagrebačke Muzičke akademije, legendarni Zagreb Jazz Portrait – koji čine velikani našeg jazza, Borna Šercar (bubnjevi), Mario Igrec (gitara), Nenad Jura Vrandečić (kontrabas), Saša Nestorović (saksofon) i Hrvoje Galler (klavir) – sjajnim koncertnim predstavljanjem novog studijskog albuma “25”obilježio je 25 godina djelovanja. Predstavljanje se održalo u sklopu festivala Jazz.hr, koji okuplja neka od najvećih imena međunarodne jazz scene.

Briljantnom, virtuoznom svirkom, taj čuveni jazz sastav – jedan od naših najdugovječnijih – oduševio je okupljenu publiku koja je sjajno reagirala na intrigantne i glazbeno raznovrsne nove kompozicije. Takvu slojevitost novi materijali duguju činjenici da ih potpisuju svi članovi sastava, što rezultira iznimno zanimljivim kombinacijama kompozitorskih pristupa, a sastavu omogućuje da kroz stalni dijalog čitave grupe i nakon četvrt stoljeća djelovanja ponudi izuzetnu glazbu.

Na novom albumu Zagreb Jazz Portraita nalazi se čak 11 novih autorskih skladbi. Za snimanje, miks, mastering i postprodukciju bio je zadužen Saša Han Dolenc, a album je snimljen u Kulturnom centru Travno i prostorijama HDS-a u veljači i ožujku 2016. godine. Tekstove u knjižici su napisali svi članovi kvinteta te jazz kritičar Davor Hrvoj koji je bio zadužen i za fotografiju. Naslovna slika “Oda radosti” djelo je multitalentiranog Borne Šercara, a likovno oblikovanje albuma potpisuje Siniša Cvahte.

jazz
image-90127

“Dobitnik brojnih nagrada i priznanja publike i struke, među ostalima Porina, Zagreb Jazz Portrait ima posebno mjesto u hrvatskom jazzu, upravo zato što dosljedno slijedi vlastiti glazbeni put. Jedan je od najpostojanijih sastava u povijesti hrvatskog jazza. ZJP-ovci su glazbenici bogatog iskustva koji su dobro upoznati s raznim aspektima jazza, stilovima, ritmovima, trendovima, motivima hrvatske narodne glazbe… Sve se to osjeća u njihovoj glazbi. Budući da godinama sviraju zajedno, iznimno su uigrani, poznaju se u dušu. Zato se skladbe – svi članovi sastava su autori – doimaju kao da su pisane upravo za te glazbenike, za njihove afinitete i karaktere. Svaka skladba zvuči drukčije, a s druge strane u skladu s njihovim prepoznatljivim zvukom. Svaka donosi svoju priču, ima svoju dramatiku i ugođaj, drukčije je žanrovski obojena, u drukčijem tempu, neke su vedre i rasplesane, a neke isražavaju dubok unutrašnji nemir… 


Bez razmetanja i težnje za atraktivnošću, samo zato da bi se svidjeli, sviraju zrelo, smireno, opušteno; čak i kad se upuštaju u free to se doima kao nasušna potreba, a ne želja za iskazivanjem ekstravagancije. Iako su od reda sjajni improvizatori, njihova su sola gotovo neprimjetna, u službi pojedine skladbe, ne da pokažu što znaju nego da urese izvedbu, a svaka je brižno dotjerana, puna filigranskih detalja, raskošna i ispunjena krasnim bojama”, zapisao je jazz kritičar Davor Hrvoj u knjižici ovog izdanja.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

 

About The Author

Related posts