Veljača 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Zadar narednih dana uz četrdesetak umjetnika iz svijeta postaje središte suvremene plesne umjetnosti

Viola ja i nas dvije Festival sola – MONOPLAY -SBP

Novo izdanje MONOPLAYA, festivala solo izvedbi, održat će se od 19. do 23. kolovoza u Zadru i u tom će periodu okupiti renomirane umjetnike i umjetnice suvremenog plesa te predstaviti niz raznovrsnih solo izvedbi.

Glavni program ovogodišnjeg MONOPLAYa, koji se održava u Kazalištu lutaka u Zadru, uključuje sedam izvedbi, od čega četiri projekta renomiranih svjetskih umjetnika te tri projekta domaćih umjetnika i umjetnica.

11. MONOPLAY u ponedjeljak, 19. kolovoza otvara plesna izvedba STRANGELY ENOUGH talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, koja se bavi vezom između fizikalnosti i percepcije intimnih stanja. Drugog festivalskog dana, u utorak, 20. kolovoza, publici će se predstaviti norveška koreografkinja i izvođačica Mette Edvardsen uz solo BLACK koji predstavlja igru u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno. Brazilski umjetnik Pol Pi u srijedu, 21. kolovoza izvest će solo ECCE (H)OMO, koji se bavi pojmom nasljeđa u plesu. Pretposljednji festivalski dan, četvrtak, 22. kolovoza donosi solo projekte domaćih umjetnika: Next Big Thing Ivane Kalc, Viola, ja i nas dvije Nastasje Štefanić, te Not So Simple Sample Šimuna Stankova. Festival u petak, 23. kolovoza zatvara predstava Him, nekonvencionalni projekt čuvene talijanske kazališne skupine Fanny & Alexander, koji iz potpuno nove perspektive donosi projekciju filma o Čarobnjaku iz Oza; uz diktatora-dirigenta opsjednutog filmom i koji ga neprestano sinkronizira, pripisujući si sve uloge i sav zvuk: glasove, glazbu i zvučne efekte.

 

STRANGELY ENOUGH  Festival sola – MONOPLAY -SBP
image-169982

 

I ove godine MONOPLAY uključuje MONOazu, projekt koji se u suradnji s barom Botaničar iz Zagreba drugu godinu zaredom održava u crkvi Sv. Dominika. U MONOazi će tijekom festivala biti prikazane izložbe i instalacije Marina Tudora, Ksenije Španec i Josipa Kresovića, kao i biti predstavljeni raznovrsni projekti, između ostalog umjetničko istraživanje IMRC kolektiva koji djeluje u polju suvremenog plesa, specifičnog po tome što uključuje plesače s i bez tjelesnog invaliditeta (srijeda, 21. kolovoza) te predstavljanje projekta „1:0“ koji obilježava 10 godina suradnje Petre Hrašćanec i Saše Božića (četvrtak, 22. kolovoza). Jedan od vrhunaca programa MONOaze svakako će biti nastup Stiana Westerhusa – najpoznatiji kao jedan od najzanimljivijih apstraktnih gitarista sjeverne Europe, Westerhaus je vodeće ime norveške suvremene scene, renomirani umjetnik u krugovima avangardnog jazza i šire te gitarist koji je u stalnoj potrazi za novim izazovima. 

 

 

HIM-Festival sola – MONOPLAY -SBP
image-169983

 

 

Pored MONOaze, dio popratnog programa održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru – valja izdvojiti predstavljanje solo radova studenata odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te predstavljanje zadarske plesne scene u okviru kojeg će svoje radove predstaviti autorice i izvođačice Matea Bilosnić, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Maja Petani, Korina Oltran i Sanja Petrovski. U ovom će prostoru za vrijeme trajanja festivala biti održana i Izložba publike – 10 godina Monoplaya u čijoj realizaciji sudjeluju sami posjetitelji.

Važno je izdvojiti da će ovogodišnji Monoplay po prvi puta predstaviti projekt MONOdeskripcija, prvu plesnu izvedbu prilagođenu za slijepe i slabovidne. Riječ je o izvedbi predstave Ecce (H)omo Pola Pija, a ovo je prvi puta da se u Hrvatskoj na ovakav način prilagođava plesna predstava, a u Zadru prva predstava uopće. MONOdeskripcija se provodi u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba. 

 

Festival sola – MONOPLAY -SBP
image-169984

 

 

I ove godine nakon izvedbi omogućena je direktna komunikacija umjetnika i publike i to kroz program Kritičkog parkoura, susreta pod vodstvom plesnih kritičarki Ive Nerine Sibile i Maje Đurinović.

A početkom kolovoza, kao uvertira u festival, održana je edukativna platforma STREAM Zadar, ciklus radionica koje su u proteklim danima u Zadru okupile stotinjak plesača iz Hrvatske i Europe.

Ulaznice za festival mogu se rezervirati putem e-maila na info@monoplay.eu, a kupiti prije izvedbi na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Cijena ulaznica za glavni program iznosi 35,00 kn, a za sve ostale programe – ulaz je slobodan!

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

 

About The Author

Related posts