Svibanj 31, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Vratite kontrolu nad svojim životom

girl-smelling-perfume-happy-perfume-day

Vraćanje kontrole nad svojim životom nikad nije bila aktualnija tema nego danas – velik broj ljudi osjeća se anksiozno, depresivno i tužno jer osjeća da stvari nisu pod njihovom kontrolom i da im je oduzeta mogućnost izbora.

Iako u većini slučajeva jest tako, jer nametnuta ograničenja su jasna i s njima nema šale, ipak možete napraviti mentalnu higijenu i vratiti osjećaj kontrole, a time i bolje raspoloženje.

Naime, čini se da je riječ o prilično univerzalnom problemu s kojim se većina nas susreće u jednom trenutku svog života.

Na primjer, kada kažete da vam je šef “uništio dan”, dajete šefu snagu nad vašim životom. Ili kada kažete značajnu rečenicu “da vas je netko naljutio” dajete mu snagu nad onim kako se osjećate.

S druge strane, kada ljudima ne dajete snagu da kontroliraju što osjećate, kako razmišljate o svijetu, kakav dan ćete imati ili kako ćete provesti vrijeme – vi imate kontrolu.

Promijenite način izražavanja – svaki put kad tvrdite da vas je netko natjerao da se osjećate loše, podsjetite se da sami kontrolirate kako se osjećate. Ili kad dođete u iskušenje da kažete da “morate nešto učiniti” podsjetite se da je svaka odluka izbor. Ne morate kasno raditi i ne morate ići u trgovinu. Naravno, mogu postojati posljedice ako se odlučite da to ne učinite, ali priznajte sebi da svjesno stvarate izbor što će vas možda potaknuti na najbolje.

Razmislite prije reakcije – vikati na nekoga zato što ste ljuti ili pristajanje na stvari koje ne želite raditi samo su dva načina na koja se odričete svoje snage. Ako govorite “da” bilo čemu što se od vas traži – to je samo jedan od načina na koji gubite svoju snagu. Osnažite se razmišljanjem prije nego što reagirate. Duboko udahnite, izmaknite se iz situacije ili razmislite nekoliko minuta, sve dok ne osjetite dovoljno mira da sakupite svoje misli.

Možete reći “dopustite mi da provjerim svoj raspored” prije nego kažete “da” kao zadani odgovor na nešto što ne želite učiniti. Ili ako se osjećate frustrirano i ljuto odmaknite se nekoliko minuta kako biste smirili um i mogli reagirati.

I to je to – samo se morate sjetiti ova dva koraka prije nego što potonete još dublje…

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts