Srpanj 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Vladimir Milošević-Psihodrama pomaže u stvaranju novog, zdravijeg načina ponašanja i odnosa koji su ključ kvalitetnijeg života

Kako-radi-psihodrama_SBP

U svijetu je psihodrama veoma široko primjenjivana, posebno u zapadnoj Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Ovaj oblik terapije u svojoj knjizi „Kako radi psihodrama“ opisao je Vladimir Milošević, psihijatar i psihodramski terapeut, edukator i supervizor. Psihodrama je akcijski oblik psihoterapije u kojoj prevladava „pokaži mi na sceni“, umjesto „ispričaj mi“, a dramske metode koriste se za istraživanje unutrašnjeg svijeta pojedinca i međuljudskih odnosa. Ne postoji unaprijed definirani dramski tekst, njega donosi “glavni glumac” s nekom svojom neriješenom situacijom, članovi grupe su “publika” ili nositelji nekih uloga, dok je voditelj u ulozi „redatelja“.

Scene se odigravaju onako kako ih „glavni glumac“ doživljava kao da su stvarne, a kroz riječi, govor tijela, pokret i međusobnu udaljenost likova on istražuje ljudske relacije i spoznaje sebe. On tako dobiva mogućnost da u psihodrami izvede ili dovrši ono što u životu nije mogao, nije znao ili možda nije smio, otkrivajući tako vlastita ograničenja, učeći kako slobodno izražavati svoje misli i osjećaje svojim ponašanjem.

U knjizi „Kako radi psihodrama“, u izdanju Mozaika knjiga, istražuju se ne samo neizgovorene misli i osjećaji, nego i situacije koje se nisu dogodile, a mogle su se dogoditi, susreti s onima koji nisu tu, a željeli bismo da jesu, različita viđenja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Fasciniran kazalištem i dječjom igrom, osobito njihovim spontanim preuzimanjem raznih uloga kroz koje govore o onome što ih zaokuplja, autor Vladimir Milošević koristi psihodramu kako bi ljude potaknuo na to da ponovno probude u sebi osobine djeteta: iskrenost, spontanost i kreativnost.

Psihodrama se može primjenjivati kao terapija kod stanja straha, neuroza, PTSP-a, različitih ovisnosti, kao i psihotičnih poremećaja. Vrlo uspješno se primjenjuje kao pomoćno sredstvo u procesu učenja socijalnih vještina, kompanijskom treningu, sportu ili dramskoj umjetnosti.

 

 

Vladimir Milošević_Kako-radi-psihodrama_SBP
image-181990

 

 

 

Vladimir Milošević psihijatar je i psihodramski terapeut, edukator i supervizor. Radi u Psihijatrijskoj bolnici Idrija u Sloveniji. Voditelj je psihodramske edukacije u Srbiji, Hrvatskoj i u Sloveniji. Voditelj je psihodramskih edukativnih seminara u Belgiji, Italiji, Izraelu, Velikoj Britaniji, Sjevernoj Makedoniji, Meksiku, Austriji i Sloveniji… Suosnivač je Saveza psihoterapijskih udruženja Srbije i Instituta za Psihodramu u Beogradu. Ujedno je bio i predsjednik organizacijskog odbora EAP kongresa u Beogradu 2004. godine. Suosnivač je i voditelj International Spring Academy za psihodramu, koja se od 2010. godine redovno održava u Novigradu. Suosnivač je i voditelj Cross Cultural Training Days (2002. – 2010.) za psihodramu. Član FEPTO-a (Federation of European Psychodrama Training Organizations), IAGP-a (International Association for Group Psychotherapy) te EAP-a (European Association for Psychotherapy). Voditelj je radionica i predavač na kongresima IAGP-a u Londonu, Jeruzalemu, Istanbulu, Rimu i Rovinju. Voditelj je radionica i predavač na EAP i WCP kongresima u Beču, Rimu, Cambridgeu, Beogradu i Zagrebu. Bio je voditelj  kreativnih psihodramskih radionica na Tednu slovenske drame 2009. i 2010. godine. Bio je i konzultant za filmove „Projekcije“, „S druge strane“ i „Muškarci ne plaču“. Autor je većeg broja stručnih radova na temu psihoterapije.

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts