Rujan 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Vježbanje bez znojenja i truda

vježbanje

Tjelovježba definitivno predstavlja temelj zdravog načina života, no postoji jedan (često neprelazan) problem – i najpredanijim rekreativcima među nama ponekad se teško natjerati na trening. No, što ako suze, znoj i upale mišića može zamijeniti prah ili tableta i pritom još prirodna?

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan proučavali su prirodni protein sestrin i otkrili da na miševe ima isti učinak kao tjelovježba. Ovaj pronalazak mogao bi istraživače približiti otkriću terapije protiv propadanja mišića, što je prirodan proces starenja, ali i posljedica određenih bolesti.

Sestrin se prirodno stvara u mišićima tijekom vježbanja. Blagotvorni učinci sestrina na organizam su više od same izdržljivosti, koja je glavan posljedica fizičkog napora. Prema istraživanju, miševima bez sestrina nedostajao je aerobni kapacitet, poboljšano disanje i sagorijevanje masti, što je obično povezano s vježbanjem. Protein je djelovao sa spomenutim biološkim aktivnostima uključujući ili isključujući različite metaboličke procese, a isti takav učinak na organizam ima i vježbanje. Iako sestrin još uvijek nije dostupan u obliku suplementa, znanstvenici se nadaju da će jednog dana pronaći način kako ga pretvore u suplement ili pronađu zamjenu koja će funkcionirati jednako na organizma. Dotad se ipak moramo osloniti na suze i znoj, želimo li zdravije živjeti. Studija je objavljena na portalu Nature.com.

 

Vjezba 1.3.
image-180985

 

 

Izvor metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts