Lipanj 04, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Vještica Hillary ide u operu

Vještica Hillary ide u operu_foto_Luka Dubroja

Jednostavan i zabavan sadržaj, divna glazba, upoznavanje novog sadržaja na način zanimljiv i prihvatljiv djeci najmlađeg uzrasta, učinio je ovu predstavu iznimno popularnom. Samo troje izvođača svojom uživljenom igrom i pjevanjem u raskošnom prostoru kazališnog foyera, gdje se predstava izvodi, donose ovu veselu priču i uspijevaju dočarati raskošan svijet opere. Ovu jedinu opernu predstavu, namijenjenu najmlađima, onima koji će tek postati ljubitelji opere, preradio je i režirao Ivan Leo Lemo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a skladatelj Zvonimir Dusper.

 

Vještica Hillary ide u operu_foto_Luka Dubroja
image-176580

 

U predstavi su nastupali kao Vještica Hillary Dora Lipovčan, kao Maria Bellacanta Gorana Biondić Ruško, Marija Kuhar Šoša, kao Vili Kristijan Potočki, Kazuhiro Tamari.

Predstava je 2011. proglašena najboljom na 11. naj, naj, naj festivalu, a Dora Lipovčan za ulogu Vještice Hillary dobila je nagradu kao najbolja glumica na istom festivalu.

Naime, vještica Hillary danonoćno je spojena na internet i stalno sudjeluje u raznim virtualnim aktivnostima. Jednoga dana slušajući radio u nekoj nagradnoj igri dobije karte za operu.

Kako ne zna što je to opera,ne zna treba li se tomu uopće veseliti pa odgovor potraži u Priručniku za vještice.

 

 

Vještica Hillary ide u operu_foto_Luka Dubroja
image-176581

 

 

Saznavši kako je opera zapravo kazalište u kojemu se pjeva, pokušava na svojem vjernom pratitelju mačku Viliju isprobati čaroliju životinjskog glasanja, ali i dalje ne dozna dovoljno.

Odlučna saznati zašto ljudi u operi samo pjevaju, upotrijebi ponovno čaroliju i teleportacijom dovede k sebi opernu pjevačicu Mariju Bellacanta (njezino prezime na talijanskom jeziku znači Lijepopjevajuća).

 

 

 

Operna je pjevačica poduči kako se u operi pjevanjem prepričavaju razne priče, o prinčevima i princezama, čarobnim napicima… i Vještica Hillary čarolijom svjetlosti proizvede hologram klavira i pijanista uz čiju pratnju Maria Bellacanta otpjeva neke od poznatih opernih arija Wolfganga Amadeusa Mozarta, Charlesa Gounoda, Gaetana Donizzetija, Giuseppea Verdija…

Pune emocija, te arije dirnu Hillary i ona shvati kako se pjevanjem u operi može lako izraziti puno različitih osjećaja. Saznaje kako opere pišu skladatelji uz pomoć notnog pisma, dok je izvođenje povjereno pjevačima, sviračima i zboru, koje u izvedbu upućuje dirigent.

 

 

Vještica Hillary ide u operu_foto_Luka Dubroja
image-176582

 

 

Vješticu Hillary oduševi sve što je saznala o operi i jedva čeka večer kako bi krenula u kazalište. U svojoj čarobnoj kugli divi se kazališnoj zgradi u kojoj se prikazuju opere, a zatim se zajedno sa svojom novom prijateljicom Marijom Bellacanta stane pripremati da bi bila što ljepša za glazbenu svečanost.

Kad sjedne u gledalište, u tišini usmjeri pozornost na pozornicu i shvati kako nema veće čarolije od opere.

 

Vještica Hillary ide u operu_foto_Luka Dubroja
image-176583

 

 

Nakon osam sezona prikazivanja odnosno 99 izvedbi u kazalištu i na gostovanjima, predstava Vještica Hillary ide u operu Petera Lunda proslaviti će svoju 100. izvedbu.

Predstava je gostovala u Vukovaru, Zadru, Lukavcu, Šibeniku, Samoboru, Velikoj Gorici,  Svetoj Klari, Varaždinu, Zaprešiću i u Histrionskom domu na Gumbekovim danima.

 

Vještica Hillary ide u operu_foto_Luka Dubroja
image-176584

 

 

Piše M.T Foto Luka Dubroja

 

 

 

About The Author

Related posts