Srpanj 14, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Visoki predstavnici svih religija na jednom mjestu – otvorili izložbu TIKKUN OLAM – popravljanje svijeta

Feđa Aaron Bučić i Jelena Rozga

Sinoć je u Galeriji Zrinski svečano otvorena izložba “TIKKUN OLAM – POPRAVLJANJE SVIJETA” u okviru međunarodnog umjetničkog projekta u organizaciji umjetničke radionice ELKANA, autora projekta Feđe Aarona Bučića.

Jasmina Kos i Feđa Aaron Bučić - umjetnici radionice ELKANA
image-183074

Svrha ovoga projekta je donošenje svjetla u vremenu i prostoru u kojem se širi mrak. Cilj je društvo potaknuti na zajedništvo i nadilaženje podjela, te prenijeti poruku koncepta TIKKUN OLAM koji govori o dužnosti svakog pojedinca da aktivnim djelovanjem popravlja svijet.

Eksponat izložbe - nakit s 2000 godina starim rimskim staklom
image-183075

Kako bismo istaknuli nužnost zajedništva, bez obzira na pripadnost sinoć smo svjedočili rijetkoj prilici koja je okupila visoke predstavnike svih religija na jednom mjestu. Otvorenje izložbe tako su uveličali: glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević, Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, mons.Tomislav Subotičanec – generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije, te Slobodan Lalić – pravoslavni sveštenik i ravnatelj srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

mons.Tomislav Subotičanec, Slobodan Lalić- pravoslavni sveštenik, glavni Hrvatske Luciano Moše Prelević, Muftija dr. Aziz ef. Hasanović
image-183076

Širenju plemenite poruke o popravljanju svijete svojim prisustvom podržale su i Njihove ekscelencije: veleposlanik države Izrael Ilan Mor, veleposlanica Japana Misako Kaji, veleposlanik Španjolske: Alonso Dezcallar, veleposlanik Austrije Markus Wuketich.

Zajedništvo su podržali i predstavnici političkog i javnog života: Jelena Rozga, Davor Bernardić, Ivan Huljić, Mirna Maras, Josip Tešija, Robert Kurbaša, Ksenija Pašalić..

Jelena Rozga
image-183077

Projekt TIKKUN OLAM rađen je u suradnji s 20-tak umjetnika iz Hrvatske, Izraela, te svake zemlje u kojoj će izlagati. U izložbeni postav uključena su i djela proslavljenog slikara Mersada Berbera, a čiji je rad tematikom usko vezan uz ideju projekta. Među umjetnicima je i Nikola Vudrag – jedan od najtraženijih mladi kipara na svijetu koji izlaže u vodećim pariškim i svjetskim galerijama.

Među ostalim umjetnicima i autorima  su profesionalci i entuzijasti, različitih nacija i vjeroispovijesti, kao i umjetnici s oštećenjima vida i sluha koji su kroz skulpture, slike, vitraje i druge tehnike – izrazili su svoje viđenje svijećnjaka menore, kao simbola širenja svjetla i dobra kroz svijet.

Nikola Vudrag - skulptura
image-183078

Umjetničkim radovima sudjeluju:

Anton Vrlić, Nikola Vudrag, Sanja Fališevac, Marijana Pende, Nada Žiljak, Igor Bojan Vilagoš, Hana Huljić, Miroslav Radman, Jasmina Kos, Moshe Katz, Gideon Friedman, Tzion Hazan, Sigal Ashkenazi, Noga Keren, Shmulik Mizrahi.

veleposlanica Japana Misako Kaji
image-183079

Čuvari sjećanja:

Projekt se temelji na njegovanju kulture sjećanja, osobito na Holokaust, u godini kada svijet obilježava 75. obljetnicu oslobođenja Auschwitza. Ali i sjećanju na genocid u Srebrenici, u godini njegove 25. obljetnice.

U projektu tako sudjeluju i iznimni ljudi koje smo nazvali Čuvarima sjećanja. Svoj su život posvetili ukazivanju na Zlo i poticanju na Dobro, a iskustvo saželi u snažne poruke koje prenose mlađim generacijama: Oleg Mandić iz Opatije, 87-godišnji zarobljenik koji je među posljednjima živ napustio najveći nacistički logor AuschwitzČlanice Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Šehida Abdurahmanović, koja je, kao i Oleg, temeljem vlastite patnje život posvetila izgradnji boljega svijeta. Tu je i Goran Sadikarijo, glavni izvršni direktor Memorijalnog centra holokausta Sjeverne Makedonije, koji čuva od zaborava i povijest Židova cijeloga Balkana.

ELKANA – umjetnička radionica:

   Podsjetimo, Elkana se kao umjetnička radionica javnosti od 2015. godine predstavila na 30-tak samostalnih izložbi diljem svijeta, od Indije i Nepala, preko Grčke, Italije, Austrije, do mnogih gradova u Hrvatskoj. Projektom Tikkun olam nastavljamo širiti poruku u koju snažno vjerujemo – osobnim zalaganjem pojedinca, osobito kroz umjetnost, svijet postaje bolje mjesto za sve.

 U kreaciji koristimo ekskluzivne, iznimno rijetke materijale poput meteorita i 2000 godina starih arheoloških nalaza. Rezultat su unikatna, visokokvalitetna, ručno rađena djela i nakit, uvijek u strogo limitiranim edicijama. Baza nam je u Hrvatskoj, ali svijet (i šire) naša je radionica.

Osnivač ELKANE i idejni autor projekta TIKKUN OLAM je splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić. Posljednja tri desetljeća umjetnički stvara u kamenu, plemenitim i rijetkim materijalima. Aktivan je u humanitarnom radu i promicanju pozitivnih vrijednosti. Dugo godina, primjerice, radio je sa štićenicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u kojem je pokrenuo nagrađivanu terapeutsku radionicu mozaika za osobe s posebnim potrebama. Izradio je dar poklonjen papi Ivanu Pavlu II. tijekom posjeta Hrvatskoj; restaurirao niz sakralnih objekata u Hrvatskoj, ali i Indiji, Nepalu. Aktivni je član Židovske općine Zagreb.

Jasmina Kos je dugogodišnja tv news novinarka, potajna umjetnica, izvršna organizatorica i logistička sila Elane, čvrstog vjerovanja u dobro u ljudima.

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts