Prosinac 11, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Višestruko nagrađivana predstava Hinkemann na 65. Splitskom ljetu

ZKM HINKEMANN press

Hvaljena i višestruko nagrađivana predstava Hinkemann Ernsta Tollera u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice gostovat će na 65. Splitskom ljetu 19. srpnja izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu Split koja započinje u 21 sat. Predstava koja kroz dramu o životu ratnog vojnog invalida prelama cijelu situaciju u društvu premijerno je izvedena 2015. Ovjenčana s čak 13 nagrada u Hrvatskoj i regiji, među kojima su i Nagrada hrvatskog glumišta 2016. i Nagrada za najbolju predstavu 31. Gavellinih večeri predstava još uvijek intrigira zagrebačku publiku.

ZKM HINKEMANN press-17
image-168054

Drama Ernsta Tollera, važnog predstavnika njemačkog ekspresionizma, bavi se sudbinom Eugena Hinkemanna koji se vraća iz Prvog svjetskog rata kao invalid bez genitalija. Njegovi pokušaji integracije u društvo, traženja posla i održavanja normalnog bračnog života glavni su pokretači radnje. U ratu metak mu je odnio muškost, u miru kriza mu je, kao i tolikima drugima, odnijela egzistenciju, okolina ga mahom iskorištava ili u najmanju ruku slabo razumije (svejedno jesu li u pitanju obitelj, tobožnji prijatelji ili stranački drugovi), a on, da prehrani sebe i nevjernu ženu, ne samo da se mora baviti čovjeka nedostojnim poslom, nego baveći se njime gazi i vlastite najintimnije ideje i ideale. Tragična Tollerova tročinka iz 1923. postavlja ista pitanja kojima se i mi danas još bavimo: jesmo li ili nismo bili u tim ratovima? Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat pored kojeg u predstavi igraju i: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

ZKM HINKEMANN press-13
image-168055

U kritikama se ističe kako predstava „bespoštedno rastvara i »naživo operira« unutarnja razaranja Hinkemanna, pri tom ni prema sebi ni prema likovima ne pokazujući milosti“ te kako je „izvedba velike glumačke i autorske energije, koja na primjeru tragedije društva i pojedinca nakon jednog svjetskog rata želi govoriti o ovom vremenu, koje se nalazi pred opasnošću nove katastrofe“.

ZKM HINKEMANN-57 - za novine
image-168056

Sama predstava proglašena je najboljom hrvatskom dramskom predstavom 2015. dobivši nagradu hrvatzskog glumišta; najuspješnijom na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT, Novi Sad; bila je najbolja predstava 31. Gavellinih večeri, 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu i Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci 2017. Rakan Rushaidat za naslovnu ulogu dobio je Nagradu hrvatskog glumišta, nagradu Mediteran Novog lista. Ozren Grabarić nagrađem je kao najbolji glumac 31. Gavellinih večeri, Festivala u Užicu i Festivala malih scena u Rijeci dok je redatelj Igor Vuk Torbica nagrade za najbolju režiju dobio na 31. Gavellinim večerima, na užičkom festivalu kao i na riječkom Festivalu malih scena.

ZKM HINKEMANN press-16
image-168057

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts