Kolovoz 06, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Više štete nego koristi: zbog mamografije trećina žena se liječi od raka dojke bez razloga?

act-1413185_640

Mamografija je daleko od savršenstva, a pretjerana dijagnoza je legitiman problem u liječenju raka

Danska studija objavljena prošlog tjedna u Annals of Internal Medicineprivukla je dosta pozornosti jer se u njoj tvrdi da je jedan od tri tumora otkrivenih na mamografiji bezopasan. To znači da žene često nepotrebno prolaze kroz potencijalno opasno liječenje raka, prenosi The Washington Post.

Novo istraživanje staje na stranu nekoliko već objavljenih studija koje tvrde kako postoji mogućnost da se pretjerano dijagnosticira karcinom i da dobar dio mamografija možda čini više štete nego koristi.

Radiolozi i grupe koje se bave istraživanjem raka, brzo su odgovorili da je lažna dijagnoza uvelike precijenjena u danskoj studiji, uz napomenu da mamografija može ‘uhvatiti’ rak u ranoj fazi i spasiti živote.

U jednom se svi slažu: mamografija je daleko od savršenstva, a pretjerana dijagnoza je legitiman problem u liječenju raka.

Stručnjaci se već dugo pitaju o efikasnosti mamografije nakon što mnoga istraživanja sugeriraju da ipak nije toliko učinkovita koliko se nadamo.  Velika studija iz 2014. koju su proveli kanadski znanstvenici 25 godina pratila je gotovo 90.000 žena u dobi od 40 do 59, pokazala je da nije bilo velike razlike u smrtnim slučajevima povezanima s karcinom između žena koje nisu išle i žena koje su išle na mamografiju.

The Washinton Post piše i kako je preporuka u SAD-u da žene idu na mamografiju češće i u mlađoj dobi nego u Europi, ali su svejedno u sredini ljestvice među razvijenim zemljama, kada je u pitanju stopa smrtnosti.

Dr. Otis Brawley iz American Cancer Society, koji je napravio uvodnik za dansku studiju, ali nije bio uključen u nju, napisao je da istraživači sve više prepoznaju kako nisu svi karcinomi isti, iako izgledaju isto pod mikroskopom.

“Dok se neki tumori u nastajanju pretvore u smrtonosna čudovišta, drugi prestaju rasti ili se čak smanje. Ali pretpostavljati da sve male lezije u dojkama imaju potencijal za pretvaranje u smrtonosne, srodno je ‘rasnom profiliranju. Liječenjem svih tumora koje vidimo, jasno je da spašavamo živote, ali i ‘liječimo’ neke žene koje ne trebaju ‘liječenje'”, zaključio je.

Izvor: RTL  Foto pixabay

About The Author

Related posts