Srpanj 12, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Veleposlanik SAD-a Robet Kohorst posjetio Hrvatsku kuću „Materina priča“

IMG_1774

Novoimenovani veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Njegova ekselencija Robert Kohorst i njegova supruga,  zajedno s grupom zaposlenika američkog veleposlanstva posjetili su  ovog vikenda Hrvatsku kuću „Materina priča“ sa željom  upoznavanja hrvatske kulturne baštine, tradicija, običaja i stvaralaštva.

Srdačan doček uvaženim gostima priredile su narodnim napjevima članice ženskog zbora kulturno umjetničkog društva Frankopan – Remete, odjevene u bogate živopisne narodne nošnje zagrebačkih Remeta.

IMG_1719
image-119531

Veleposlanika i njegovu ekipu na engleskom jeziku kroz program je nadahnuto vodila  naša poznata novinarka i urednica Ljiljana Vinković, zajedno s Minom Petrom, ravnateljicom Hrvatske kuće.

Program je započeo  razgledanjem etno zbirke starih izvornih predmeta seoskog domaćinstva iz različitih hrvatskih krajeva.

IMG_1768
image-119532

Tradicijska djelatnost predstavljena je  prikazom  radionice  pletenja cekera od kukuruzne komušine, stoljetne vještine žena ruralnih krajeva. Za  njegovu izradu koriste ekološki materijal,  otpad iz poljoprivredne proizvodnje. Na izvornoj tradiciji  oblikovan je nagrađivani uporabni suvenir „ceker za laptop“, čija se proizvodnja i plasman ostvaruje uz potporu Grada Zagreba, s ciljem zapošljavanja žena, razvoja ženskog socijalnog poduzetništva, te obogaćivanja turističke i suvenirske ponude.

IMG_1689
image-119533

IMG_1685
image-119534

Ponudu vrhunskih vina zagrebačkog vinogorja, proizvod Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo  Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavio je prof. dr, sci. Edi Maletić, predstojnik Zavoda, profesor fakulteta, vrhunski stručnjak i istraživač  na području  vina i vinarstva.

IMG_1742
image-119535

Posebno iznenađenje   naše  prezentacije bila je  tradicijska delicija „tenka gibanica“,  dio baštine i tradicije Prigorja. Taj  ukusni  specijalitet  priredio  je naš poznati majstor Darko Židak iz Sesveta. Na odlasku, veleposlanik je izrazio zahvalu i  zadovoljstvo što je u Hrvatskoj kući  srdačno  doživio našu zemlju na slikovit  i neposredan način!

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

 

About The Author

Related posts