Kolovoz 06, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Večeras praizvedba “Mi smo kraljevi a ne ljudi” Matije Ferlina

foto-mara-bratos-IMG_5970

U subotu, 2. svibnja u 20,00 sati u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma održat će se praizvedba predstave koreografa i redatelja Matije Ferlina “Mi smo kraljevi, a ne ljudi”. Naredne su izvedbe 3, 4, 7, 8, 9. i 10. svibnja. Uz već iskušani tim suradnika (scenograf Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz), Ferlin je angažirao šestero glumaca iz ansambla Drame HNK u Zagrebu: Livija Badurinu, Anu Begić, Jadranku Đokić, Dušana Gojića, Ivana Jončića i Ivu Mihalić.

S obzirom da je riječ o međunarodnoj produkciji inozemna premijera bit će održana na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, koji je ujedno i jedan od koproducenata projekta, a izvedbe u Bruxellesu su 16. , 17. i 18. svibnja.
Uz svoj već iskušani tim suradnika (scenograf Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz), Ferlin je angažirao šestero glumaca iz ansambla Drame HNK u Zagrebu: Livija Badurinu, Anu Begić, Jadranku Đokić, Dušana Gojića, Ivana Jončića i Ivu Mihalić.

Riječ je o projektu u kojem Ferlin nastavlja formalno istraživanje scenskog pokreta i jezika kojime se bavio u svojim prethodnim projektima za više izvođača (“Samice”, “Istovremeno drugi”, “Studenti harmonije”) gdje mu je cilj bio ispitati što se s kazalištem događa kada jezik koji se pojavljuje u njemu prestanemo tretirati kao njegovo centralno referentno mjesto. Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, i kojima će oblikovati jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima Ferlin će nas tako ponovo podsjetiti na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.
Kunstenfestivaldesarts ove se godine održava dvadesetu godinu za redom i jedan je od najvažnijih festivala izvedbenih umjetnosti na svijetu, o čemu svjedoči i ovogodišnji popis izvođača među kojima se nalaze neka od najistaknutijih imena izvedbene i plesne scene danas: The Wooster Group, Romeo Castellucci/Socìetas Raffaello Sanzio, Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas Jan, Lauwers & Needcompany, Jerome Bel i drugi. Matija Ferlin prvi se put na festivalu predstavio 2013. godine svojim solo projektom “Sad Sam Lucky”, a ove se godine vraća sa čak tri izvedbe koje je i sam festival istaknuo prilikom nedavnog objavljivanja programa kao segment na koji valja obratiti posebnu pozornost.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press/Mara Bratoš

About The Author

Related posts