Prosinac 12, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Uskoro započinje DunavArt Festival u Iloku!

ilok

U petak i subotu, 29. i 30. lipnja 2018., u Iloku će se prvi put održati DunavArt Festival, festival glazbe, enologije i gastronomije.

Ilok, najistočniji grad Republike Hrvatske, mjesto spoja istoka i zapada, skladno se uzdiže ponad Dunava okružen obroncima Fruške gore i prekrasnim vinogradima. Ilok, koji će kroz nešto više od tjedan dana postati domaćinom DunavArt Festivala, gradić je duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru, ali oduvijek i nadasve, Ilok je dunavsko kraljevstvo vina i starina.

„Značaj DunavArt Festivala za Grad Ilok očituje se u nepostojanju veće manifestacije sredinom godine, a ovim događajem zaokružit će se i popuniti priča Iloka koju vezujemo uz Dunav, vino, hranu i glazbu. Uz postojeću manifestaciju ‘Vinkovo u Iloku’ početkom godine, Grad obilježava i ‘Iločku berbu grožđa’ početkom rujna, tako da će ovaj Festival upotpuniti raspored manifestacija te dati moderniju i drugačiju sliku Iloka – promicati vrijednosti kulturne baštine, glazbenog stvaralaštva, vinskog i gourmet bogatstva Hrvatskog Podunavlja, te približiti podunavske zemlje Hrvatskoj“, istaknula je gradonačelnica Grada Iloka, Marina Budimir, ususret početku DunavArt Festivala u Iloku.

Marina Budimir
image-133455

Pripreme za Festival ovih su dana u punom jeku, a valja naglasiti da će program ponuditi uistinu zanimljive sadržaje. Tako će 29. lipnja u atriju Dvorca Odescalchi, u kojem je smješten Muzej grada Iloka, posjetitelji DunavArt Festivala moći doživjeti prigodni program Otvorenja Festivala uz čitanje poezije o Dunavu, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, a očekuje ih i koncert sjajnog novosadskog benda The Frajle, dok će 30. lipnja, biti prigodno obilježen Međunarodni dan Dunava, uz utrku čikli u Šarengradu te u večernjim satima projekciju filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“. Nakon projekcije filma, svoj će koncert održati „Scharf Club Swing Quintet“, zagrebački jazz sastav te će biti dodijeljena priznanja za „Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja“. Ocjenjivanje vina održat će se 23. lipnja u Iloku, tjedan dana prije Festivala.

Održavanje DunavArt Festivala bit će sjajna prigoda da se što većem boju posjetitelja Festivala predstavi i stalni postav Muzeja grada Iloka: “Priča o Dunavu” naratora kustosa Marko Kevo, prof., Dvorana Nikole Iločkog – izložba “Stolen heritage/ukradena baština” uz mobilnu aplikaciju Stolen Heritage, Galerija umjetnina – izložba “Proces mirne reintegracije” i druge zanimljivosti.

Radno vrijeme Muzeja 29. lipnja bit će od 09:00 do 20:00 sati, a 30. lipnja od  11:00 do 20:00 sati.

Pogled-s-Dunavca
image-133456

Uz Ilok koji se po prvi put pridružuje DunavArt Festivalu, ovogodišnji festival obuhvaća i programe u Erdutu i Vukovaru  (22.-23. lipnja) i u baranjskoj Batini (29.-30. lipnja), povezujući sva ova mjesta u jedinstveni umjetnički doživljaj koji hrvatsko Podunavlje brendira kao jedinstvenu turističku, kulturnu te vinsku i gourmet destinaciju.  Važno je naglasiti i činjenicu  da je destinacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“  pobjednik nacionalnog izbora za „Europsku destinaciju izvrsnosti“ (EDEN) za 2016./2017. godinu, te je i jedna od 18 europskih destinacija koja je trajno dobila  ovaj status upravo za područje kulturnog turizma.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj CTD projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županije partneri su s hrvatske strane.

Program DunavArt Festivala u Iloku:

Petak, 29.06.2018.
20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi
„Vina s Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava
Dunavski stol – Tradicionalna jela s Dunava
20.00 – 21.00 h / Dvorac Odescalchi
Otvorenje Festivala uz Poeziju o Dunavu; oblikovanje teksta Udruga Oksimoron, čitaju studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
21.00 h / Dvorac Odescalchi
The Frajle, koncert
DJ

Subota, 30.06. 2018.
12.00 – 13.30 h / Šarengrad, Šarengradska Ada
Obilježavanje Međunarodnog dana Dunava – Memorijalna utrka čikli „Luka Kovačević“ oko Šarengradske Ade
19.00 – 19.45 h / Kurija Brnjaković
Projekcija filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“
20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi
„Vina s Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava
Dunavski stol -Tradicionalna jela s Dunava
20.00 h / Dvorac Odescalchi
Dodjela nagrada za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja
21.00 h / Dvorac Odescalchi
Scharf Club Swing Quintet, koncert
DJ

dunavart
image-133457

Piše D.T. Grad Ilok, TZ Iloka

About The Author

Related posts