Kolovoz 05, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Uredite dom za Uskrs

easter-eggs-1233033_640

Uskrs je sutra, a vi još niste dekorirali stan/kuću Uskrsnim simbolima? Nema veze, to možete napraviti u trenu.

Ne morate nužno biti praktični vjernik da biste imali razlog za ugodnu blagdansku atmosferu, pa evo najprepoznatljivih simbola Uskrsa:

Bogati stol - na Uskrs stol uvijek izgleda, kao i za vrijeme Božića, najbogatije u godini. Jede se šunka, a često se peče kruh te pripravljaju druge slastice. Vjernici nose hranu u crkvu kako bi je svećenik blagoslovio prije objeda.

Janje - simbolizira jaganjca Božjeg koji je dao svoj život za spasenje cijelog svijeta. Ovaj simbol zapravo je povezan sa židovskom Pashom. Naime, za taj su blagdan Židovi imali običaj žrtvovati janje, a prvi kršćani, koji su većinom bili Židovi, povezivali su tu žrtvu s Kristovom žrtvom.

Pisanice - ukrašavanje jaja za Uskrs tradicija je koja je širom svijeta prisutna još od davnih dana, a ima li što zabavnije od bojanja jaja na različite načine, tuckanje s njima prije obroka i, na kraju, lijepo uređene košarice na stolu…

Svijeća - velika uskrsna svijeća simbolizira život i radost, stoji pokraj oltara i pali se u noći Velike subote. Svijeća se prvo unosi u crkvu, a tek se onda njezinom vatrom pale sve ostale svijeće u crkvi.

Uskrsni zeko – jedan od najprepoznatljivijih uskrsnih simbola. Prvi put se zec spominje kao simbol ovog blagdana prije 1500 godina i to u Njemačkoj. Povezuju ga s plodnošću i blagostanjem.

 

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts