Ožujak 24, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Umro poznati britanski fizičar Stephen Hawking

stephen hawking twitter

Znameniti britanski fizičar Stephen Hawking umro je u 76. godini u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je jutros njegova obitelj.

Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izniman čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti, poručila su Hawkingova djeca LucyRobert i Tim. Njegova hrabrost i upornost te brilijantan um i humor inspirirali su ljude diljem svijeta, stoji u objavi.

Stephen Hawking, rođen u Oxfordu 1942., završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge. Od 1974. član je Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Bio je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Hawking je poznat po doprinosima na području kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru. Najpoznatije djelo mu je “Kratka povijest vremena” (A Brief History of Time), koje je zauzelo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i ondje se zadržao rekordnih 237 tjedana.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) koja uzrokuje slabljenje mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, s vremenom je izgubio i sposobnost govora pa je komunicirao s pomoću računalnog sintetizatora glasa.

Izvor. HRT Foto Twitter

About The Author

Related posts