Travanj 08, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Umro njemački nobelovac Günter Grass, autor ‘Limenog bubnja’

Gunter Grass

Njemački pisac, pjesnik, dramatičar, ilustrator… autor legendarnog Limenog bubnja i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Günter Grass umro je u 87. godini života, objavio je njegov izdavač.

Günter Wilhelm Grass rođen je u Danzigu (Gdanjsk), 16. listopada 1927. Dobitnik je Nobelove nagradu za književnost 1999. godine.

Najznačajnije djelo mu je roman Limeni bubanj, objavljen 1959. godine, u kojem opisuje život njemačke obitelji u Gdanjsku u prvoj polovici 20. stoljeća, u vrijeme uspona nacizma.

Prema hvaljenom romanu, koji je postao jedno najznačajnijih anti-nacističkih djela, Volker Schlöndorff je snimio istoimeni film, koji je 1980. godine dobio Oscara za najbolji strani film.

Grass je bio jedan od najglasnijih protivnika ujedinjenja Njemačke 1990. godine, a nakon toga je tvrdio da je sve skupa provedeno prebrzo.

Kad je 2006. godine, nakon desetljeća prikrivanja istine, priznao da je kao mladić posljednjih nekoliko mjeseci Drugog svjetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama, bilo je prijedloga da mu se Nobelova nagrada oduzme. Iako mu je tada bio zabranjen ulazak u Izrael, Nobelova nagrada mu je ostala.

Njegova izdavačka kuća je objavila da je umro u bolnici u Lübecku.
Izvor: net.hr

About The Author

Related posts