Rujan 29, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Umro je Oliver Dragojević!

Oliver D

Jutros je u 71. godini života preminuo velikan hrvatske glazbene scene, Oliver Dragojević. Kao što je Miljenko Smoje svojim Malim i Velim mistom u literarnom, odnosno televizijskom smislu proslavio Dalmaciju i Split, tako je i Oliver Dragojević u glazbenom svijetu na najoriginalniji način najširoj publici približio senzibilitet dalmatinske, ali i mediteranske glazbe.

 

Oliver Dragojević foto Dinko Bazulic
image-136543

 

Oliver je rođen 7. prosinca 1947. godine, a njegova glazbena ‘fantažija’ traje od trenutka kada je s pet godina u ruke uzeo usnu harmoniku – svoj prvi instrument. Od tada do danas prošlo je puno godina, a čarolija Oliverove pjesme i danas bukti jednakim sjajem. Njegova karijera veže se uz Zdenka Runjića, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja koji je za njega 1975. godine napisao pjesmu “Galeb i ja” s kojom je pobijedio na Splitskom festivalu. Pjesma je bila ultimativan zgoditak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca. Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja.

 

 

Nemoguće je nabrojati sve njegove hitove jer ih je bilo toliko puno, od melodija “Ča će mi Copacabana”, “Galeb i ja”, “Skalinada”, “Malinkolija”, “Oprosti mi, pape”, “Vjeruj u ljubav”, preko pjesama “Molitva za Magdalenu”, “Nadalina”, “Karoca”, “A vitar puše”, “Luce mala”, “Anđele moj”, “Mižerja”, “Što to bješe ljubav”, “Ti si moj san”, do hitova 90-ih i 2000-ih “Cesarica”, “Morski vuk”, “Lijepa bez duše”, “Trag u beskraju” i “Vjerujem u anđele”.

 

Oliver Dragojević foto Dinko Bazulić
image-136544

Zbogom legendo naša!

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress/Dinko Bazulić

About The Author

Related posts