Siječanj 21, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

U Vukovaru započeo etno spektakl “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”

©G.I. Tepeš

U Vukovaru je 3. svibnja započeo najveći hrvatski etno spektakl –  1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”!

U jutarnjim satima, Festival je započeo na središnjoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, obilježavanjem Dana Grada Vukovara i akcijom „Kupujmo Hrvatsko“ uz prigodne pozdravne govore uzvanika Ivana Penave, gradonačelnika Grada Vukovara, Bože Galića, župana Vukovarsko-srijemske županije i Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Ivan Penava
image-128264

Ivan Penava

Bogat program s glavne pozornice pratili su mnogobrojni građani i turisti, uz predstavljanje Sinjske alke i Sinjskih alkara koji su posebno oduševili okupljeno mnoštvo. U programu su sudjelovale i hrvatske povijesne postrojbe Karlovačka straža, Kliški uskoci, Keglevićeva straža i  Frankopanska garda.

Predstavljena su i  zaštićena hrvatska nematerijalna dobra upisana na UNESCO-vu listu uz učešće Društva paških čipkarica Frane Budak i KUD Družine Pag, Kraljica iz Gorjana – Ljelja, uz KUD Gorjanac, dok su VIS Putokazi predstavili dvoglasje tijesnih intervala. Udruga Šokadija iz Babine Grede predstavila je Bećarac, a KUD Milan Begović iz Vrlike, Nijemo kolo. Predstavljena je i izrada licitara i drvenih igračaka, a od manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca, Lastovski poklad i mnoge druge.

Sinjski alkari
image-128265

Sinjski alkari

Ljellje i alkari
image-128266

Ljellje i alkari

Producent i autor projekta „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, Aleksandar Kovačević nije krio emocije i oduševljenje programom koji je realiziran tijekom prvog dana Festivala koji je u Vukovaru okupio Hrvatsku u malom, na Festivalu koji traje do nedjelje, 6. svibnja.

Aleksandar Kovačević
image-128267

Aleksandar Kovačević

„Napokon sam ostvario svoj veliki san, u Vukovaru smo uspjeli predstaviti veliko bogatstvo naše nematerijalne kulturne baštine i to u Europskoj godini kulturne baštine. Danas je u Vukovar pristiglo oko petstotinjak sudionika, a to je samo jedan mali dio ljudi koji nam pristižu iz svih krajeva Hrvatske, a kojih će u ovih nekoliko dana u programima na dvije pozornice i na vukovarskom korzu sudjelovati preko tisuću. Ponosan sam ujedno i da već sada mogu najaviti da s projektom  SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ nakon Vukovara nastavljamo već početkom srpnja u Zadru, kada ćemo uveličati proslavu ulaska zadarskih zidina na UNESCO-ov popis baštine“, kazao je Zadranin Aleksandar Kovačević.

Lastovski poklad
image-128268

Lastovski poklad

Branko Uvodić
image-128269

Branko Uvodić

Prigodni domjenak za uzvanike povodom proslave Dana grada Vukovara održan je u poslijepodnevnim satima, u vukovarskom hotelu Lav, uz aktualnog gradonačelnika Ivana Penavu, bivšeg gradonačelnika Grada Vukovara Željka Saba, tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa i mnoge druge uzvanike koji su uživali u pravim slavonskim specijalitetima – šaranu na rašljama i vukovarskom fiš paprikašu.

Domjenak u hotelu Lav
image-128270

Domjenak u hotelu Lav

Šaran na rašljama
image-128271

Šaran na rašljama

Središnja svečanost otvorenja 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održana je u 17,30 u dvorani Borovo naselje, ponovno uz mnogobrojne uzvanike, među kojima su bili i mons. Marin Srakić,  đakovačko-osječki nadbiskup,  Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa i drugi uglednici.  U istinskom glazbeno-scenskom spektaklu uz vodstvo Branka Uvodića, a uz učešće brojnih sudionika Festivala, uz veliku etno-modnu reviju naše renomirane modne dizajnerice Mine Petre koja je predstavila svoju Alkarsku kolekciju, sudjelovao je i Tomislava Bralić i klapa Intrade.

mons. Marin Srakić
image-128272

mons. Marin Srakić

Vinko Sabljo
image-128273

Vinko Sabljo

Revija Mine Petre
image-128274

Revija Mine Petre

Piše D.T. Foto G.I. Tepeš

About The Author

Related posts