Rujan 23, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Topla kava bit će bolji izbor za vrućine

Kava na Gradecu-Vaš kućni barista (39)

Vrućine nas uvijek tjeraju na osvježavajuća pića - no to ne vrijedi za kavu, kako je pokazala studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji – topla kava bogatija je antioksidansima od hladne.

Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.

“Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa”, kaže koautorica studije Megan Fuller. Osim toga, pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.

 

Kava na Gradecu-Vaš kućni barista (22)
image-165071

 

 

No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako vrućoj kavi, ni hladna nije loša – i dalje sadrži antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro djeluju na zdravlje.

Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag  ili vrhnje koji joj podižu kalorijsku vrijednost.

Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste – od 4,85 do 5,13 pH.

 

 

Kava na Gradecu-Vaš kućni barista (26)
image-165072

 

 

Izvor  metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts