Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Tena Štivičić osvojila prestižnu nagradu Blackburn

tena-stivici

Tena Štivičić je osvojila nagradu Susan Smith Blackburn za svoju dramu koja obuhvaća obiteljsku sagu kroz nekoliko generacija žena od 1945. do 2011. godine

Hrvatska spisateljica i dramaturginja Tena Štivičić osvojila je najstariju i najprestižniju dramatičarsku nagradu za žene, koja se dodjeljuje od 1978. za iznimna djela napisana na engleskom jeziku. Autorica ‘3 Winters’ (‘Tri zime’) ovjenčana je sinoć nagradom Susan Smith Blackburn u vrijednosti 25 tisuća dolara za svoju dramu koja obuhvaća obiteljsku sagu kroz nekoliko generacija žena od 1945. do 2011. godine.
Osam drama Blackburn finalistkinja osvojilo je do sada Pulitzerovu nagradu, a među osvajačicama ove nagrade do sada su, među ostalima, bile Lucy Kirkwood, Annie Baker, Katori Hall, Sarah Ruhl, Paula Vogel i Naomi Wallace.

Tena Štivičić u ovogodišnjem izboru nadmašila je jedanaest finalistkinja – Lisu D’Amour, Alice Birch, Alecky Blythe, Clare Barron, Clara Brennan, Katherine Chandler, Frances Ya-Chu Cowhig, Lindsey Ferrentino, Zodwu Nyoni, Heidi Schreck i Ruby Rae Spiegel.

Tena Štivičić u jednom je intervjuu rekla kako je tema djela njena prabaka koja je bila nepismena, a nakon što je neplanirano ostala trudna, bila je stigmatizirana u ruralnom okruženju. Drama opisuje kako su se žene u tom razdoblju nosile sa sustavima i vrijednostima koji su propadali.
Izvor: jutarnji.hr Foto: tenastivicic.com

About The Author

Related posts