Ožujak 24, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Svjetski priznata predstava “Henrik V” dolazi u Dubrovnik

Brett Brown kao Henrik V

Glumac Brett Brown iz oskarovskog filma “Teorija svega” u glavnoj ulozi

Dubrovnik za nekoliko dana postaje središte Shakespearovog svijeta. Na ovogodišnjem, jubilarnom Midsummer Scene festivalu gostuje predstava Henrik V: Čovjek i vladar. Ova svjetski priznata izvedba Shakespearove drame bit će izvedena u dubrovačkoj palači Sponza 26. lipnja s početkom u 21.30 sat. Naslovnu ulogu u monodrami koja će se izvesti na engleskom tumači australski glumac Brett Brown, dok režiju potpisuje poznati engleski redatelj Phillip Parr.

Brett Brown kao Henrik V
image-132186

Brett Brown kao Henrik V

Brett Brown ljubiteljima filmske umjetnosti poznat je po ulozi u oskarom nagrađenom filmu Teorija svega o slavnom fizičaru Stephen Hawkingu. Brett glumi i na kultnom londonskom West Endu, kao i u kazalištima diljem Europe. Ostvario je vrlo zapažene uloge u Shakespearovim djelima, a upravo to ga je povezalo s Phillipom Parrom, kazališnim i opernim redateljem. Iako je Parr postavljao djela Mozarta, Salierija i Offenbacha, najpoznatiji je po radu na djelima velikog barda engleske književnosti čije je drame na pozornicama postavljao od Engleske sve do Južne Koreje. Jedan je od osnivača i član Upravnog vijeća Mreže europskih šekspirijanskih festivala i direktorYork International Shakespeare Festivala.

Brett Brown
image-132187

Brett Brown

Monodrama Henrik V prati događaje vezane uz bitku na Angincourtu, koja se odvila u sklopu Stogodišnjeg rata. Impresivna izvedba Browna pod iskusnim vodstvom Parra oduševila je kazališnu publiku i kritiku na velikim europskim šekspirijanskim festivalima poput onog u Ostravi  gdje je 2016. dobila nagradu za najbolju monodramu. Shakespearovo djelo, napisano prije više od četiri stoljeća, suočava nas i s danas aktulanim pitanjem: što velika moć čini vladarima?

Phillip Parr
image-132188

Phillip Parr

Henrik V u Dubrovniku će se odigrati u sklopu Midsummer Scene Festivala, koji će se od 20. lipnja do 4. srpnja održati na Lovrjencu ali i drugim lokacijama. Na petom izdanju jedinog festivala na engleskom jeziku u Hrvatskoj, međunarodni cast predvođen hrvatskim glumcem Filipom Krenusom izvest će Shakespearov San ivanjske noći. Jedinstvena kulisa dubrovačih zidina i iskusna glumačka postava pod vodstvom nagrađivane redateljice Helen Tennison još jednom će pokazati zašto ovaj festival godinama oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta.

Henrik V
image-132189

Henrik V

Na taraci Umjetničke galerije festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kroz Five Seasons Anniversary Concert, kao i suradnju s Domom Marina Držića u programu 2 bards: Držić/Shakespeare. Jedinstvene ambijentalne lokacije i ova kazališna čarolija čini Dubrovnik najpoželjnijom svjetskom festivalskom destinacijom. Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts