Kolovoz 07, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Svjetska premijera filma Sam Samcat Bobe Jelčića na 24. Sarajevo Film Festivalu

Jadranka Đokic i Rakan Rushaidat

Film Sam Samcat uvršten u službeni program natjecateljskog dijela 24. Sarajevo Film Festivala

Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu objavljen je Natjecateljski program – igrani film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Među filmovima koji će u Sarajevu doživjeti svoju svjetsku premijeru je i hrvatski film redatelja Bobe Jelčića Sam samcat.

Svjetska premijera dugo očekivanog filma Sam samcat, Bobe Jelčića održat će se 11. kolovoza 2018. kad će se autor i ekipa filma pojaviti na crvenom tepihu sarajevskog festivala. Nakon iznimno uspješnog filma Obrana i zaštita, film Sam samcat je s nestrpljenjem čekala i struka i publika, a čekanje se ovaj put isplatilo jer je pred nama novi dugometražni film iznimno cijenjenog redatelja.

Rakan Rushaidat i Miki Manojlović
image-134844

Rakan Rushaidat i Miki Manojlović

Bobo Jelčić, koji je zbog svog iznimnog doprinosa kulturi već proglašen najvećim hrvatskim kulturnim izvoznim proizvodom, nije se libio ući u najdublje emocije glumaca i iznijeti to na kino platno dodavši svoj karakterističan autorski potpis. Film Sam samcat prati emotivno raslojavanje glavnog lika Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, nakon razvoda braka. Dijete je dodijeljeno majci na skrbništvo, a otac želi da majka i on dobiju jednaku količinu vremena koje će provoditi s djetetom. To je ono što tišti glavnog junaka, a birokratska i administrativna šuma mu samo otežavaju ionako tešku emocionalnu situaciju.

Lea Breyer i Rakan Rushaidat 2
image-134845

Lea Breyer i Rakan Rushaidat 2

Film je sniman početkom prošle godine na tridesetak zagrebačkih lokacija. Glumačka ekipa okupljena oko filma je impozantna, a zastupljeni su glumci cijele regije. Pored glavnog glumca Rakana Rushaidata uloge tumače Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marko Makovičić, Krešo Mikić, Ivana Roščić, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Vesna Glođo, Izudin Bajrović, Nikša Butijer, Dejan Đonović i brojni drugi. Uz dojmljivu glumačku ekipu na filmu je kao pomoćnik redatelja radio Radivoje Andrić, koji je s Jelčićem već surađivao i na filmu Obrana i zaštita. Radivoje Andrić je domaćoj publici možda poznatiji kao redatelj kultnih Munja. Direktor fotografije je također Jelčićev stalni suradnik sarajlija Erol Zubčević, scenografkinja je Željka Burić, dizajn kostima potpisuje Katarina Zaninović, masku Tina Jesenković, motažer je Vladimir Gojun, dizajner zvuka Ranko Pauković, producentica filma je Zdenka Gold, a koproducenti su Annemiek van Gorp, René Goossens, Alem Babić, Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić i Ivan Marinović.

Lea Breyer i Rakan Rushaidat 1
image-134846

Lea Breyer i Rakan Rushaidat 1

Film je priča o nečemu što se događa svakodnevno i svuda je oko nas, a da toga često puta nismo svjesni. To su posljerazvodni procesi u kojim se pokušavaju održati krhotine obitelji. Kad ono što je nekad bilo privatno i intimno postaje administrativna činjenica. Ostaju još samo zakoni i institucije koje su često nemoćne i male pred probleima koji im dolaze’ rekao je Bobo Jelčić.

Krešimir Mikić i Rakan Rushaidat
image-134847

Krešimir Mikić i Rakan Rushaidat

Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar, Nizozemski filmski fond, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Fimski centar Srbije i Filmski centar Crne Gore. Sam samcat je produkcija Spiritus movensa iz Zagreba, uz koproducente De Productie iz Amsterdama, Dokument Sarajevo, Dart film Beograd i Adriatic Western iz Crne Gore.

Jadranka Đokic i Rakan Rushaidat
image-134848

Jadranka Đokic i Rakan Rushaidat

Nakon svjetske premijere film ide na festivalsku turneju, a očekuje se i datum početka prikazivanja u kinima širom Hrvatske i regije.

Piše D.T. Foto Nikola Predović

About The Author

Related posts