Srpanj 12, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Svjetska premijera Dubrovačkog simfonijskog orkestra otvorila šesto izdanje Midsummer Scene festivala

koncert dso mestrovic widjaja  Foto Vedrana Jerinić

Slavljem glazbe otvoren je šesti Midsummer Scene festival. Iz Carnegie Halla ravno na Stradun. Proslavljeni i bez sumnje najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni, pijanist i kompozitor Matej Meštrović u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestorm, pod palicom uglednog dirigenta svjetske karijere i miljenika dubrovačke publike Noormana Widjaja, priredili su pravi glazbeni spektakl izvevši premjeru „Poco a poco“ drugog stavka nikad do sada izvedenog dijela “New England Rapsodije“.

MATEJ MESTROVIC  Foto Vedrana Jerinić
image-165925

Crkva sv. Vlaha poslužila je kao predivna glazbena kulisa koja je na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe u organizaciji TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, festivala Midsummer Scene i Dubrovačkog simfonijskog orkestra već tradicionalno ugostila mnoge zaljubljenike u umjetnost. Američka glazbena kritika Meštrovića uspoređuje sa John Williamsom, Adrew Lloyd Wbberom, Rahmanjinovom i Čajkovskim, stoga ne čudi činjenica da je prije nepuna tri mjeseca na svjetsko tržište izašao Meštrovićev autorski projekt “3 Rapsodije za klavir i orekstar” u izdanju PARMA Recordings, čiji je Meštović eksluzivni ujmetnik. Pijanist i kompozitor samo prije nekoliko dana u Americi je dobio nagradu GOLD MEDAL WINNER upravo za CD 3 Rapsdodije na kojem nalazi i New England Rhapsody izvedena na dubrovačkom koncertu.

koncert dso mestrovic widjaja  Foto Vedrana Jerinić
image-165926

Nakon prošlogodišnje pravizvedbe “Kineske Rapsodije” u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te “Dunavske Rapsodije” u New Yorku, Meštrović je s velikim veseljem priredio svjetsku praizvedbu “New England Rapsodije” s DSO-om i uglednim dirigentom svjetske karijere Widjajem te time obilježio do sada najspektakularinije otvorenje Midsummer scene festivala. Gledatelji su imali prilike uživati i u izvedbi „Neka uđu“ koja odiše dubrovačkim tradicionalnim motivima, kojom su dva puta otvorene Dubrovačke ljetne igre, a rearanžirano je posebno za ovu prigodu i prikazana je ponovno nakon pet godina.

koncert dso mestrovic widjaja  Foto Vedrana Jerinić
image-165927

U ovoj prekrasnoj glazbenoj večeri ispunjenoj brojnim glazbenim poslasticama, izvedene su i Dubrovačka kontradanca, zatim „Samo jednom se ljubi“ Iva Robića, završno kolo opere „Ero s onoga svijeta“ i Nardellijeva „Pjesma Dubrovniku“ čije je aranžmane priredio Damir Butigan, a za kraj „La musica di note“ nedavno preminulog dubrovačkog maestra Đela Jusića.

DARIJA MIKULANDRA I MATEJ MESTROVIC   Foto Vedrana Jerinić
image-165928

Na koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra Matej Meštrović i producentica Midsummer Scene Festivala Darija Mikulandra nakratko su postali Romeo i Julija te zanimljivim kratkim prikazom ujedno najavili premijernu izvedbu Shakespearove tragedije koja nas večeras u 21.30 sat očekuje na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac.

koncert dso mestrovic widjaja  Foto Vedrana Jerinić
image-165929

 

Midsummer Scene Festival traje do 7. srpnja, a ove godine osim gostovanja hrvatske predstave o životu Vesne Parun, gledatelji mogu uživati u cabaretu i Držiću na engleskom jeziku.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London. Ulaznice za predstave mogu se kupiti putem službene web stranice www.midsummer-scene.com.

Piše M.T.  Foto Vedrana Jerinić

About The Author

Related posts