Svibanj 29, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Svemirska odiseja Brada Pitta koja ruši stereotipe o SF-ovima nije za svakoga, ali je odlična

Brad Pitt

Svaki put kada holivudski velikan Brad Pitt odluči glumiti u nekom filmu, svijet mjesecima ne može dočekati da ga ponovno ugleda na velikim platnima kinodvorana. Očekivano, isto se dogodilo i s „Ad Astrom“, koja se u hrvatskim kinima pojavila prije mjesec dana i izazvala oprečne reakcije.

Ljubitelji SF-a smatraju da je priča posve promašena, a zamjeraju i nelogičnosti u radnji, dok su drugi oduševljeni stilom filma i smatraju ga vrlo ugodnim osvježenjem u moru na kalup istih blockbustera smještenih u svemir.

Brad Pitt
image-175132

Ova filmska priča o neobičnom životu astronauta Roya McBridea, kojeg tumači Pitt, koji se upušta u avanturu života i odlazi na putovanje u nepoznato, na sam rub Sunčeva sustava ne bi li spriječio kataklizmu i uništenje planeta Zemlje, fascinira slojevitošću. Kako bi razotkrio misterij koji prijeti čovječanstvu, morat će se suočiti s vlastitim demonima, s vlastitim ocem, obiteljskom poviješću, kao i opasnostima koje vrebaju na svakom koraku njegova svemirskog putovanja.

Zanimljiva i slojevita radnja ove odiseje drži pažnju cijelo vrijeme, a miješanje elemenata različitih žanrova dodatno doprinosi intrigantnosti radnje. Tako je „Ad Astra“ spoj SF-a, drame, akcije, horora i trilera, a sveuekupan rezultat više je nego odličan.

Život nekoga poput Roya McBridea bio bi upravo takav kakav je prikazan – uzbudljiv, pun opasnosti, odricanja i tajnih sastanaka. Ipak, unatoč misteriju koji pokreće radnju, film je dominantno preokupiran psihološkim i emocionalnim stanjem lika.

Posve koncentrirani na glavni lik, gledatelji prate psihološku promjenu junaka od početka do kraja priče, pate i strahuju zajedno s njim, dok su svi drugi likovi tek usputne stanice na njegovu putu otkrivanja onoga što je u životu doista bitno.

Brad Pitt samostalno je svojim glumačkim talentom i snagom iznio cijelu priču koja je lako mogla zapasti u kategoriju patetičnog ili prepotentnog, no to se na sreću nije dogodilo. Njegova je interpretacija uvjerljiva, dirljiva i životna te udahnjuje liku karakternu kompleksnost. Boreći se s ozbiljnim poremećajem (ne)vezivanja za ljude oko sebe, Pitt nas vodi na predivno i savršeno stilizirano putovanje psihom depresivne osobe koja traži izlaz iz svog nihilizma.

Iako će se na prvu mnogima učiniti kako je bit filma razrješavanje trauma iz djetinjstva i odnos odmetnutog oca i sina koji je cijeli život posvetio tome da ga zadovolji, ovdje je ta tema zapravo tek sluga drugoj – onoj o rješavanju odnosa sa samima sobom, a ne s drugima.

Učeći nas kako prebroditi vlastite strahove i kočnice, „Ad Astra“ gledatelju nudi nevjerojatno emocionalno istraživanje duše čovjeka  spojeno s fantastičnom fotografijom. Prekrasni prizori svemirskih šetnji, planeta i stiliziranih prostora zadovoljit će estete, a ako uz to još volite i sporo odvijajuću radnju koja igra na kvalitetu, a ne kvantitetu obrata priče – vjerojatno ćete se oduševiti.

No ako očekujete i priželjkujete još jedan blockbuster smješten u svemir, „Ad Astru“ zaobiđite u širokom luku i poštedite se izgubljenog vremena. Ovo nije film za svakoga, no na one kojima se svidi doista će ostaviti vrlo snažan pozitivan dojam.

Izvor dnevnik.hr  Foto screenshot

About The Author

Related posts