Listopad 01, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Sutra je Dan žalosti u Veloj Luci

oliver vela luka

Odbor za sahranu koji je formirala Općina Vela Luka u dogovoru s obitelji Olivera Dragojevića organizirat će sutra pogreb u Veloj Luci na mjesnom groblju sv. Roka u 18 sati.

Prema odluci tog odbora tijekom ovog tjedna u Veloj Luci su odgođena sva kulturno-zabavna događanja, a srijeda 1. kolovoza je dan žalosti u Veloj Luci dok su zastave već na pola koplja.  U Općinskoj vijećnici Vele Luke otvorena je knjiga žalosti.

oliver vela luka
image-136744

Oliver se Veloj Luci uvijek vraćao pa se, eto, vraća i večeras, zadnji put. Volio je Velu Luku, a Vela Luka je uzvraćala tu ljubav neizmjerno. Za svoj doprinos kulturi i promidžbi vrijednosti Vele Luke Oliver dobio je priznanje počasnog građanina, a 2017. mu je Općinsko vijeće Vele Luke dodijelilo velolušku golubicu, priznanje za životno djelo.

Večeras će ga Split, Dalmacija i Hrvatska ispratiti na njegovo zadnje putovanje, na vječni počinak. Ispraćaj u Splitu bit će velik kako i priliči takvom velikanu kao što je Oliver.

Splićani će lijes s Oliverom Dragojevićem, uz molitvu i njegove pjesme, ispratiti u utorak od 18:50 od Trga Frane Tuđmana preko Rive do gata Sv. Nikole, gdje će u 19.50 katamaranom Jadrolinije isploviti prema Vela Luci, u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske Ratne Mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala – velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma.

Torcida će duž cijelog puta kojim će se kretati povorka s lijesom napraviti počasni špalir.

torcida
image-136745

S Oliverom se opraštaju i Judi sa škoja koji su objavili dirljivu posvetu Oliveru na stranici Pokret otoka.

Jučer je svoju zemaljsku pozornicu zamijenio nebeskom i zauvijek nas zadužio da mu čuvamo otoke, obalu, more, jadran…Pokazao nam je kako se voli, kako se raduje, ali i kako se nosi s najvećim bolima. Bio je s nama na prvim izlascima, obiteljskim druženjima, obilježio svojom pismom najvažnije životne uspomene. Znali smo da ga volimo, ali do jučer nismo bili svjesni koliki dio duše je bio vezan uz njega, njegov lik i djelo. Oliver Dragojević nije otišao, on će zauvijek živjeti u srcima svih koji vole Dalmaciju i dalmatinskog čovika.

Uz ove riječi, objavljeno je i kako se Korčulom i drugim otocima brzo širi inicijativa da se Oliver dočeka brodicama u Veloj Luci, a poseban ispraćaj legendi organiziraju i Šoltani, Višani, Bračani te Hvarani.

ŠOLTA

Šoltani i Torcida Šolta pozivaju sve zainteresirane na posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića sutra u 20.00 sati na punti uvale Livka. Polazak je planiran automobilima iz Grohota u 19.00. Ispratimo legendu uz pismu i zajedništvo! Tko želi brodicom može se pridružiti ekipi na Mrduji ili pred uvalom Livka.

BRAČ

TZ Milna, Torcida Brač i Milnarani pozivaju sve otočane da svojim plovilima, u utorak, 31.7., isplove do Mrduje i tamo uz pjesmu i baklje, isprate Olivera na njegovoj posljednjoj plovidbi, do rodne Vela Luke. Očekuje se da će katamaran proći kraj Mrduje oko 20.10. Hvarani će učiniti isto. Pokažimo koliko škojani vole svog galeba!

HVAR I VIS

Pozivamo sve otočane i vlasnike brodica da okupljanjem ispred Galešnika ispratimo našeg Olivera Dragojevića na njegovoj posljednjoj plovidbi u rodnu Velu Luku. U utorak, 31.7., u 20.30 sati u forskemu portu između Galešnika i Stipanske na brodovima odajmo počast simbolu škojih, Dalmacije i Hrvatske.

VELA LUKA

Dolazak katamarana u Velu Luku se očekuje između 21:00 – 22:30 sati. Oliver Dragojević je čovjek koji je volio more i ribolov, te je grupa mještana Vele Luke odlučila katamaran dočekati sa svojim brodicama i barkama kraj kapelice sv. Nikole, te pratiti katamaran do Vele rive gdje će pristati.
Pozivaju se svi Velolučani da izađu na more u svojim brodicama i barkama. Molimo vas da to napravite bez bengalki, trubljenja i velike buke. Upalite samo obvezna svijetla na brodu, te eventualno zapalite svijeće. Dočekajte katamaran u tišini te ga bez ometanja pratite do Vele rive.

Piše D.T. Foto TZ Vela Luka

 

About The Author

Related posts