Kolovoz 06, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Subota na Danima hrvatskog filma

Robotica

Osam premijera u konkurenciji ▪ Izbor filmova nastalih na Centro Sperimentale di Cinematografia ▪ FESTIVAL EXPRESS – kratkometražni festivalski putnici iz Hrvatske i susjedstva ▪ U 21 sat u Tuškancu Bobo Jelčić predstavlja omnibus o nogometu ‘Kratke lopte’ ▪ Od 23 sata – program Dužina (ni)je važna samo za starije od 18 godina
U subotu, 25. travnja program kreće u 16 sati u kinu Europa uz konkurenciju NA OSOBNOM RUBU. Uz novi dokumentarac Igora Bezinovića Veruda – film o Bojanu
i igrani film Manjača Tina Žanića, program uključuje i premijeru dokumentarca Jure Kockar Marka Stanića i Denisa Lepura o burnom životu i osebujnom liku osnivača udruge protiv ovisnosti o kocki.
U 18 sati na rasporedu je konkurencija pod nazivom HEJ SLAVENI. Uz dokumentarce Filozofski teatar – iza pozornice sa Slavojem Žižekom Zorka Sirotića i Trkač u režiji Petera Cerovšeka uključuje premijere dvaju eksperimentalnih filmova: Utvrda utopija splitske autorice i umjetnice Sandre Sterle i Spomenik Igora Grubića, vizualni esej koji prati život antifašističkih spomenika u Hrvatskoj i prikazuje ih u stanju u kakvom se danas nalaze. U 20 sati VRIJEME LETI uz tri filma iz konkurencije. Premijerno će se prikazati dokumentarci Vrilo Igora Šušnjara i Svemirski ikar Željka Sarića, a u istom bloku je i eksperimentalni film Rakijaški dnevnik Damira Čučića.
Konkurencija Dana hrvatskog filma zaključit će se u 22 sata u kinu Europa programom FINALE koji uključuje čak 10 filmova. U spomenutom bloku očekuju nas premijere triju animiranih filmova. Dea Jagić predstavit će svoj animirani film Probudi me koji prati izgubljenog dječaka u potrazi za svojom kućom i psom, Anja Šušanj u svom animiranom filmu A i majmuni umiru bavi se trenutkom između življenja i neživljenja, a Robotica Ivana Fodora donosi priču o jednoj kućnoj pomoćnici Robotici koja u jednom domaćinstvu terorizira pomoćno osoblje vrijednih kućanskih aparata. U istom bloku premijerno se prikazuje igrani filma Lako pokojnima Mateje Šarić, napeta epizoda iz života junaka koji se bavi uređivanjem grobova pokojnika čije obitelji i potomci žive u inozemstvu.
Neparni termini u Tuškancu i danas donose izvrsne popratne programe. Tako nas od 17 sati očekuje pet ostvarenja iz programa RADIONICA IDEJA: Centro Sperimentale di Cinematografia. Riječ je o kratkometražnim filmovima nastalim na vodećoj talijanskoj instituciji za istraživanje i eksperimentiranje na području filma, a od 19 sati u programu FESTIVAL EXPRESS po izboru filmske promotorice Ivane Ivišić prikazuju kratkometražni filmovi iz Hrvatske i susjedstva, koji su premijere (ili prve nagrade) osvojili u programima prestižnih manifestacija poput Cannesa ili Berlina.
U 21 sat u Tuškancu na rasporedu su Kratke lopte
(https://vimeo.com/125017509), omnibus najvećih svjetskih redatelja na temu nogometa, nastao uoči SP u Brazilu 2014. Dvadeset i jedan igrač slavna su imena svjetskoga filma: Gaspar Noé nosi dres Francuske, Viktor Kosakovski Rusije, Apichatpong Weerasethakul Tajlanda, Luca Lucini Italije, Vincent Gallo SAD-a, Carlos Reygadas Meksika, Pablo Fendrik Argentine, Karim Ainouz Brazila… a Hrvatsku predstavlja nagrađivani filmski i kazališni redatelj Bobo Jelčić, koji će i predstaviti film na festivalu.
Od 23 sata slijedi program za starije od 18 godina: Dužina (ni)je važna koji donosi izbor domaćih kratkometražnih erotskih ostvarenja.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press


About The Author

Related posts